У Житомирі 7 лютого Студія «Квартал 95» на чолі з кандидатом у Президенти Володимиром Зеленським провела два концерти, один з яких безкоштовний та з ознаками агітації.

Попередньо публічних анонсів про цей концерт не було і як розповсюджувалися запрошення – невідомо. Платний концерт був заздалегідь анонсований. Квитки коштували від 390 грн до 1750 грн.

08 02 Zhytomyr Kvytky na kvartal

Житомирянка Юлія Пастух на своїй сторінці в Facebook розмістила допис: «Це лише мені здається, що 95 квартал нахаляву квитки у Жт роздава?». У коментарях  люди підтверджували цю інформацію.

08 02 Zhytomyr Yulia Pastukh

Зокрема, житомирська  волонтерка Марія Уланова у коментарі ОПОРІ розповіла, що про концерт дізналася від знайомої.

«Я взагалі туди не збиралася, навіть не знала про це. Подзвонила мені моя знайома, дружина військового і каже, що чоловіку на роботі ще в січні давали безкоштовні квитки. «Квартал 95» завжди підтримував 95 бригаду і десантників, вони завжди приїжджали і робили їм благодійні концерти. Я навіть не здивувалася, що у військових були запрошення. Вчора я там побачила з військових, яких знаю, декілька чоловік. Зал був повен,депутат міської ради був, представники «УКРОПУ», як роздавали ці запрошення, я не знаю. «Кварталівці» посміялися і запитали: «Вам всім сказали, що це агітація? Як завжди жартували про владу», – розповіла Марія Уланова.

Депутат міської ради від ВО «Свобода» Віктор Брокарєв, який теж був присутній на концерті розповів ОПОРІ, що концерт не сподобався і схожий на агітацію.

«Я чесно кажучи не знав, що це благодійний концерт. Мені запрошення дала моя хороша знайома, вона мені періодично дає запрошення на різні концерти, але я не знав що він був безкоштовний.  Але мені не сподобалося, якщо чесно. Моя думка – суцільна агітація. Мені то взагалі подобається «95 квартал», але вчора то просто була ганьба, якщо чесно. Брудом поливали Кличка, Парубія і Юлю, аж негарно було. Дружині моїй теж не сподобалось. Ми літом ходили на їхній концерт, то їй дуже сподобалося, а вчора…Да, це непряма агітація, завуальована. Було сказано: ми без агітації, але ж ви знаєте за кого голосувати. Ще звучала фраза, щось типу президент збирає за гроші людей, а ми збираємо і нам ще платять, якось так», – розповів Віктор Брокарєв.

На сайті Перший Житомирський інформаційний портал 8 лютого з’явилася новина під назвою: «Зеленський у Житомирі: Ми не збираємося агітувати, просто не змарнуйте свій шанс на виборах».

«Військовослужбовці з родинами, рідні загиблих героїв, волонтери, освітяни, лікарі, працівники сфери культури та спорту, студентська молодь – усі вони зібралися 7 лютого на концерті студії «Квартал 95» в Житомирі. Цього дня у команди заплановано одразу два виступи поспіль, один із яких – абсолютно безкоштовний. Соціальний концерт артисти проводитимуть у кожному місті, що їх відвідають впродовж туру, який стартував ще минулого року. Умовно тур поділено на три частини, завершиться він аж у березні. Усе планували завчасно – понад рік тому…», – йдеться у повідомленні.

Також у тексті зазначено: «…Багато жартів про столичного мера Кличка, спікера Парубія, не оминули увагою й Тимошенко, Порошенка, Гройсмана, Турчинова та Яценюка, які виконали «політичний блюз». Окремо жартували про президентські амбіції Іво Бобула. Актриса Кравець натякнула, що шанси на це крісло має навіть вона, адже у рейтингу наразі лідирує «хтось із «Кварталу»».

08 02 Zhytomyr Zelenskyi

08 02 Zhytomyr Zelenskyi 2png

На сайті Журнал Житомира теж розмістили матеріал про концерт під заголовком: «Студія «Квартал 95» та Володимир Зеленський без агітації закликали житомирян не ігнорувати вибори».

У тексті зазначено: «Організатори концертів стверджують, що це не агітація. За їхніми словами, план концертів було сформовано ще за півтора роки до нинішніх  виборів.- Ми не проводимо жодної агітації, ви і так самі знаєте, що робити! Нам закидають, що ми їздимо по країні з агітаційними концертами, хоча, чому всім можна, крім нас? – заявив зі сцени Володимир Зеленський.Жартували актори на сцені традиційно про владу, політиків та самі вибори, згадуючи у своїх виступах нинішнього президента та його попередників, а також  Ю. Тимошенко, О. Ляшка, спікера парламенту А. Парубія, бізнесменів Р. Ахметова та І. Коломойського, міського голову Києва – В. Кличка. Також в одному з номерів вони обіграли ідею будівництва гіперлупа Ілона Маска в Україні…»

У соцмережах житомиряни ділилися враженнями від концертів. Олександр Куліков відвідав платний концерт студії «Квартал 95». ОПОРІ розповів, що на концерті рекламували серіал «Слуга народу».

«Елементів агітації не було. Рекламного відеоролика Зеленського теж не було. Була реклама нового сезону «Слуги народу», – зазначив Олександр.

08 02 Zhytomyr dopys Kulikov

08 02 Zhytomyr dopys Knysh

08 02 Zhytomyr dopys insta

Представник «ЗЕ! Команда Житомир» Євген Яремчук зазначив, що концерт не має відношення до «ЗЕ! Команди».

«Цим всім займається менеджмент «95 кварталу». Представники «ЗЕ! Команди» не мають до цього ніякого відношення. Це запланований тур, який був давно по всій Україні і не має ніякого відношення до «ЗЕ! Команди». Вони нічого ні журналістам, ні нам не говорили», – розповів Євген Яремчук.

Директор-розпорядник Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. А. Кочерги Олександр Шкарупа у коментарі ОПОРІ розповів, що з театром підписані два договори про оренду приміщень для концертів студії «Квартал 95».

«У нас мав бути один концерт спочатку. Ми заключили договір на 8 годин вечора. Потім вони надіслали лист, що хочуть ще благодійний концерт провести на 17.00. Ми до першого числа про цей концерт не знали. За оренду, за два концерти вони заплатили, договора заключали з ними за один і за другий. Квитки вони самі поширювали у нас їх не було. На 20.00, то продавалися квитки. Ви напишіть нам запит і ми надамо всю інформацію», – зазначив Олександр Шкарупа.

ОПОРА надіслала керівництву театру запит з проханням надати інформацію з ким були підписані договори про оренду приміщення для проведення концертів.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «На сьогодні Україною відбувається тур «Студії 95-й Квартал» та «Ліги сміху» який потенційно є непрямою, а подекуди і прямою, агітацією за одного з кандидатів у Президенти. Якщо даний публічний захід був за участі пана Зеленського, то виникає питання, за які кошти і хто орендував приміщення? Так, відповідно до  частини  шостої статті 64 Закону про вибори Президента забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців. Тому, з нашого боку ми будемо готувати відповідну заяви до поліції з метою розібрати даний кейс – чи здійснювався підкуп чи ні».

Нагадаємо, 30 січня Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом на пост Президента України Володимира Зеленського.

Як повідомляла ОПОРА, на комедійні заходи «Ліги сміху» в Ірпені та Броварах роздавали безкоштовні квитки окремим категоріям громадян, а під час концертів транслювали відео агітаційного характеру на користь кандидата у президенти Володимира Зеленського та агітували проти інших кандидатів.

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

У частині 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону». А в частині 21 цієї ж статті Закону зазначено: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності"».

 
(#вибори; #opora; #опора)