У січні представники Громадянської мережі ОПОРА 18 разів зверталися до правоохоронних органів у зв'язку з порушенням ведення агітації на користь 9  кандидатів у Президенти, зокрема через розміщення білбордів без вихідних даних. Між тим, у поліції Київської області повідомили про 17 зареєстрованих звернень станом на 4 лютого.

Найбільша кількість звернень стосовно ймовірних порушень виборчого законодавства була у Білій Церкві – представники ОПОРИ зверталися до правоохоронців 8 разів. Також через розміщення зовнішньої реклами без маркування, передбаченого ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України». до правоохоронців зверталися у Києво-Святошинському районі, Макарівському районі, Вишгороді, Броварах, Обухові, Кагарлику, Богуславі.

Найчастіше протягом січня представники ОПОРИ фіксували білборди без вихідних даних на користь кандидата у Президенти Андрія Садового – 5 разів, зокрема в Обухові, Броварах, Кагарлику, Вишгороді та Білій Церкві .

Між тим, сам кандидат у коментарі представнику Громадянської мережі ОПОРА під час візиту до Білої Церкви 25 січня зазначив:

«Відповідальність є на рекламній компанії, яка його не зняла, вони просто не хочуть його зняти, тому що не мають клієнта, який би там розмістив рекламу, ми до цього борду не маємо жодного відношення».

Чотири рази представники ОПОРИ зверталися до правоохоронців стосовно ймовірного порушення ведення агітаційної діяльності на користь кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко. Білборди без вихідних даних були розміщені у селі Святопетрівське, Вишгороді, Білій Церкві та Богуславі. Таку ж кількість разів до поліції зверталися і стосовно білбордів без вихідних даних на користь кандидата у Президенти Анастолія Гриценка. Зовнішня реклама з ймовірним порушенням виборчого законодавства була розміщена у Києво-Святошинському районі, Обухові та Білій Церкві.

Також протягом січня представники Громадянської мережі ОПОРА реагували на білборди без вихідних даних і на користь інших кандидатів у Президенти, зокрема  - Сергія Капліна, Євгенія Мураєва, Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Юрія Бойка та Ольги Богомолець.  Стосовно всіх випадків, представники ОПОРИ  написали  заяву у поліцію про ймовірне адміністративне правопорушення за ст. 212_13 КУпАП.

Варто зазначити, що у штабі кандидатки у Президенти Ольги Богомолець повідомили, що  їм не було відомо про розміщені білборди, оскільки з підрядником було домовлено про зняття білбордів після офіційної реєстрації.

У прес-службі ГУ НПУ у Київській області повідомили,  що поліція Київщини задокументувала 17 порушень виборчого законодавства від початку проведення передвиборчої кампанії, за всіма зверненнями проведена ретельна перевірка та встановлені правопорушники. Відносно них  складено 7 адміністративних протоколів за ст. 212-13 КУпАП і  направлено до суду для прийняття законного рішення. Щодо інших 10 звернень наразі тривають перевірки.

Координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Київській області наголошує:

 «Ці порушення, які представники ОПОРИ фіксували протягом січня – є типовими, адже всі ці білборди були розміщені кандидатами до їх офіційної реєстрації у ЦВК. Втім, офіційно зареєсрований кандидат стає суб’єктом виборчого процесу, відповідно,  всі матеріали, які агітують за кандидата, зокрема друковані матеріали та зовнішня реклама, мають відповідати ЗУ «Про вибори Президента України», а саме – ч. 3 ст. 59.  До того ж, всі кандидати повинні мати рівні умови для ведення агітації, яка має фінансуватися з виборчого фонду».

Нагадаємо, відповідно до ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А згідно з ч. 16 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України», виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів забороняється.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)