Представнику Громадянської мережі ОПОРА працівники Брусилівського відділу Державного реєстру виборців відмовилися розповісти про те, скільки людей зверталось за уточненням списків виборців, і як вони поширюють серед населення інформацію про механізми перевірки виборців у списку. Інцидент стався 30 січня.

Відділ знаходиться в приміщенні райдержадміністрації. Біля входу в кабінет розміщений куточок виборця з інформацією про те, як перевірити свою присутність в реєстрі та як  проголосувати не за місцем реєстрації.

«Графіку роботи реєстру я ніде не побачив. Постукав у двері і запитав дозволу зайти. Мені дозволили. У кабінеті якраз були присутні три працівники. Я привітався та представився, що я спостерігач Громадянської мережі ОПОРА. І запитав, яким чином вони інформують виборців, про те, як перевірити себе у списку в реєстрі? На що отримав відповідь: «А ви заходили на сайт селищної ради, чи адміністрації? Там присутня вся інформація». Потім,  я запитав, чи  поширювали вони інформацію у друкованих ЗМІ і скільки людей на сьогоднішній день вже зверталось за уточненням? Працівник відділу почав розповідати, що роз’яснення населенню стосовно перевірки в списку виборців повинні робити саме ми – спостерігачі. Пояснив мені, що ніякої інформації вони надавати не зобов'язані – пиши запит. Потім, він дістав Закон про вибори Президента України і почав розповідати, що я не знаю своїх прав та обов'язків спостерігача. З його слів, я повинен звертатися лише до виборчих комісій. Працівниця відділу додала: «Ви бачили при вході табличку Об’єкт з обмеженим доступом? Сюди стороннім вхід заборонений», – розповів спостерігач ОПОРИ.

01 02 Zhytomyr Reiestr vybortsiv

01.02 Zhytomyr kutochok

 

01.02 Zhytomyr Reiestr vybortsiv doshka

01.02 Zhytomyr Reiestr vybortsiv informatsia

Начальник Брусилівського відділу ведення державного реєстру виборців Анатолій Тюрменко у коментарі ОПОРІ розповів, щоб отримати інформацію, потрібна офіційна заява і будь-хто у приміщення заходити не може:

«А як? Він прийшов і просто почав питати. Нам потрібна офіційна заява. Розумієте, це така інформація, що вона зачіпає персональні дані виборців, кількість виборців. Ну як це так? Приходить будь-яка людина, хай навіть і показав він посвідчення спостерігача і що? Є якісь в нього права? Обов’язки?Ми працюємо на підставі Закону про Державний реєстр виборців, Про захист персональних даних нам є роз’яснення Центральної виборчої комісії, нам потрібен офіційний письмовий запит. Я навіть, затрудняюсь сказати, які ви маєте права і повноваження заходити і перевіряти відділ ведення державного реєстру виборців. Це є приміщення з обмеженим доступом, категорія №4. Статистичну інформацію надаємо після офіційного запиту», – зазначив Анатолій Тюрменко.

У частині 8 статті 3 Закону України про Державний реєстр виборців вказано: «Публічний характер Реєстру забезпечує доступність для кожного виборця відомостей Реєстру в обсязі та в порядку, встановлених цим Законом, а також інші передбачені цим Законом форми публічного контролю за дотриманням засад ведення Реєстру, встановлених частиною першою цієї статті». У частині 1, статті 12 Закону вказано, що публічний характер Реєстру має на меті дотримання прав людини, гарантованих Конституцією України, міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, і забезпечується публічним контролем за дотриманням вимог Конституції та законів України у процесі ведення Реєстру.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Житомирській області зазначає: «Протягом січня 2019 року мережа спостерігачів ОПОРИ в області відвідує всі відділи ведення реєстру виборців з метою аналізу їх активностей та можливих проблем у роботі. На сьогодні це перший випадок, коли нашому представнику відмовилися надати інформацію, яка, по суті, не є ані конфіденційною, ані з обмеженим доступом. У той же час у більшості інших відділів ведення ДРВ таку інформацію спокійно і люб’язно надають та озвучують. Зі свого боку ми будемо направляти письмовий запит до відділу».

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зауважив: «Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про звернення громадян» усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою. В даному випадку представник ОПОРИ не вимагав запису до відповідного журналу. Дії працівників Брусилівського Державного реєстру виборців мають ознаки не дотримання «Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» а саме: Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування під час виконання своїх посадових обов’язків зобов’язані неухильно дотримуватись загальновизнаних етичних норм поведінки, бути доброзичливими та ввічливими, дотримуватись високої культури спілкування (не допускати використання нецензурної лексики, підвищеної інтонації), з повагою ставитись до прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, об’єднань громадян, інших юридичних осіб, не проявляти свавілля або байдужість до їхніх правомірних дій та вимог».

Нагадаємо, офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.