Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації п’ятьом особам. Трьом самовисуванцям через невідповідність оформлення поданих документів та відсутність підтверджень сплати застави у повному обсязі. Петру Симоненку через висування від партії, що підпадає під законодавство про декомунізацію. Олександру Соловйову через неоднозначні формулювання у передвиборчій програмі. Таке рішення прийняла Комісія на засіданні 2 лютого.

За результатами голосування під час засідання ЦВК 2 лютого відмову в реєстрації кандидатами на пост Президента України отримали 5 осіб: Олександр Жамойдо, Дмитро Кас'яненко, Ярослава Качановська, Петро Симоненко (суб’єкт висування – Комуністична партія України) та Олександр Соловйов (суб’єкт висування – партія «Розумна сила»).

Усі троє самовисуванців отримали відмову через невідповідність оформлення поданих документів та відсутність підтверджень сплати застави у повному обсязі – 2,5 млн грн. За ці постанови усі члени ЦВК проголосували одноголосно.

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко отримав відмову в реєстрації кандидатом у Президенти. У своїй відмові члени ЦВК посилались на Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Статут і символіка КПУ не відповідають вимогам цього закону. Також у своїй анкеті він не надав необхідних відомостей про місце проживання на території України протягом останніх 10 років. За цю постанову всі члени ЦВК проголосували одноголосно.

Лідер партії «Розумна сила» Олександр Соловйов отримав відмову в реєстрації кандидатом у Президенти через невідповідність оформлення поданих документів. Крім того, члени ЦВК зіслались на некоректні формулювання у передвиборчій програмі потенційного кандидата, що можуть мати ознаки прирівнювання «керівних органів» самопроголошених республік на Донеччині та Луганщині до органів державної влади. За цю постанову проголосували 13 членів ЦВК, троє – Алла Басалаєва, Ольга Лотюк та Світлана Кустова – утримались.

Також варто зазначити, що сьогодні до початку засідання встигли подати документи Володимир Олійник, Василь Журавльов, Сергій Кривонос, Юлія Литвиненко, Андрій Новак. А до кінця дня ще, як мінімум, 6 осіб. Хто саме – уточнюємо.