Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала в Миколаєві білборди 3 зареєстрованих кандидатів, які ймовірно виготовлені не за кошти виборчих фондів, що, в свою чергу, суперечить законодавству.

29 січня спостерігачі ОПОРИ виявили нові рекламні щити кандидатів у Президенти України Олега Ляшка, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула. Зокрема білборд з агітацією Олега Ляшка розміщений на перетині проспекту Миру та проспекту Богоявленський біля супермаркету «Велмарт». На ньому вказано, що друк виконало ТОВ «РК-ВАЖЛИВА ДИРЕКТОРІЯ», а замовником є кандидат у Президенти Олег Ляшко.

30 01 Bilbord Lyashka

Зовнішній носій кандидатки Юлії Тимошенко знаходиться на перетині проспекту Центрального та вулиці Московської. Згідно з вихідними даними, замовником даного білборду виступила політична партія «Батьківщина», а друк здійснило ТОВ «Гран Афіш Україна».

30 01 Bilbord Tymoshenko

Третій білборд  «Опозиційного блоку – Партії миру та розвитку», яка  висунула Олександра Вілкула кандидатом, зафіксований на вулиці 3-тя Слобідська, біля супермаркету «АТБ». На рекламному щиті зазначено, що його замовником є Вадим Новинський, а друк здійснило ПП «Штріх».

30 01 Bilbord Opoblok

ОПОРА нагадує, що згідно з пунктом 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України», «рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборчої агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України». А відповідно до частин 2 та 3 статті 37 цього ж Закону «кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов’язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. І фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів передвиборної агітації повинно здійснюватися виключно з виборчого фонду кандидата».

Станом на 30 січня у ЦВК наявна інформація щодо відкриття виборчих фондів десятьох кандидатів у Президенти: Андрія Садового, Анатолія Гриценко, Ігора Шевченко, Валентина Наливайченко, Віталія Скоцика, Олександа Шевченко, Юрія Бойко, Ольги Богомолець, Сергія Капліна та Віталія Купрія. Хоча, відповідно до частини 8 статті 41 Закону України «Про вибори Президента України», установа банку не пізніше наступного робочого дня після дня відкриття рахунку виборчого фонду кандидата повідомляє Центральну виборчу комісію та Національне агентство з питань запобігання корупції про відкриття рахунку та його реквізити. Тому наразі незрозуміло, за які кошти профінансована агітація вищезазначених кандидатів.

«Як показує дана ситуація, нині прослідковується недосконалість процедур інформування населення щодо відкриття виборчого фонду. І це ставить у складні умови, як громадськість, так і правоохоронні органи, в компетенції яких реагувати на факти витрат коштів на агітацію не з виборчого фонду. Інформація про відкриття накопичувального рахунку відповідного виборчого фонду та його реквізити одноразово публікується Центральною виборчою комісією в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр». Та оскільки законодавство не встановлює часові зобов’язання подачі даної інформації, доводиться постійно подавати запити до ЦВК», – коментує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

Як зазначає радник з юридичних питань ОПОРИ, зазначені факти мають ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-10 КУпАП – інші порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, зокрема порушення заборони використання коштів для ведення передвиборчої агітації не з виборчих фондів відповідних кандидатів на пост Президента України. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)