Виборча кампанія на Харківщині почалась з масової благодійності від представників політичних партій та депутатів всіх рівнів. Також характерною особливістю першого місяця виборчої кампанії було масове порушення правил ведення агітації. Щодо цього спостерігачами ОПОРИ у січні було подано 27 заяв до Національної поліції. Про це розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області під час прес-конференції 30 січня.

Виборча кампанія на Харківщині почалась з масової благодійності від представників політичних партій, депутатів всіх рівнів. Так представники Радикальної партії Олега Ляшка вітали вихованців дитячих садків у Первомайському районі, Харківського міського центру соціально-психологічної реабілітації та дарували їм набори цукерок. В Куп’янському району, депутатка Кіндрашівської сільської ради від ВО «Батьківщина» Наталія Казарєзова організувала і провела свято, на якому виступали казкові герої, в тому числі з мультфільму «Шрек». Також активісти осередку ВО «Батьківщина» в Куп’янському районі 2 січня розповсюджували серед місцевих жителів календарі і газети з Юлією Тимошенко та новорічними привітаннями від неї. Депутатка Харківської обласної ради та лідер Харківської регіональної організації партії «Наші» Валерія Мураєва роздавала солодощі дітям під час відкриття новорічної ялинки в Змієві та завітала разом із головою міської організації цієї ж партії до Зміївського учбово-виховного комплесу №1. Колишня дружина голови партії «Наші» Євгенія Мураєва подарувала вихованцям комплексу спортивні костюми, солодощі і фрукти, водила  хороводи і записала з ними новорічне привітання. Голова Печенізької районної організації партії «БПП «Солідарність» Лариса Ярова привітала з Різдвом дітей Печеніжчини, чиї батьки брали участь у бойових діях в зоні ООС і подарувала їм набори солодощів. В Дворічанському районі в Центрі дитячої та юнацької творчості дітей учасників ООС вітала голова місцевого осередку «БПП «Солідарність» Ірина Григоренко і подарувала дітям набори, схожі на ті, що дарувала Ярова. Депутатка Харківської обласної ради від  «Опозиційного блоку» Світлана Білохвостенко відвідала Чугуївський міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей і передала його вихованцям солодощі від Благодійного фонду Дмитра Шенцева.

Святковою благодійністю також займались і народні депутати. Від нардепа-мажоритарника Валерія Писаренка, який входить до депутатської групи «Партія «Відродження», отримали набори з солодощами діти, які виховуються в 179 дитячому садочку Харкова. Влаштував поздоровлення для дітей, які живуть у Київському районі Харкова, і нардеп від «БПП «Солідарність» Олександр Грановський — за його сприяння 4 січня в Харкові пройшла вистава, під час якої роздавали солодощі і виступив сам Грановський. Ще більш масштабно поздоровляв зі святами Дмитро Шенцев, нардеп і голова «Опозиційного блоку» в Харківській області — 4 січня він покликав дві тисячі дітей з Харківщини на виставу в цирк через свій благодійний фонд. Судячи з сайту цирка, це могло коштувати політику від 160 до 600 тисяч гривень. Так само вітав дітей мешканців Немишлянського, Слобідського та Індустріального районів Харкова і Віталій Хомутинник — 29 грудня за підтримки його іменного благодійного фонду близько двох тисяч дітей також побували в цирку.

Практика дочасної агітації незареєстрованими кандидатами або іншими особами на їх користь з використанням благодійних фондів та ЗМІ, розповсюдження агітаційних матеріалів порушують основоположні засади та стандарти у сфері виборів. Це, як наслідок, створює завідомо нерівні умови для тих кандидатів, які не використовують такі методи.

Характерною особливістю першого місяця виборчої кампанії було масове порушення правил ведення агітації. Агітаціїйні матеріали з вихідними даними про установу, що здійснила друк, тиражу, інформації про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, як того вимагає Закон України «Про вибори Президента України», були зафіксовані від кандидатів в Президенти України Андрія Садового, Сергія Капліна, Євгенія Мураєва, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Олександра Вілкула. За всіма цими випадками ОПОРА звернулась до представників поліції із заявою скласти адміністративний протокол за статтею 212-13 КУпАП. Слід зазначити, що відповідальність лягає, як на самих кандидатів, так і на власників площ зовнішньої реклами, які нерідко не знімають рекламу політичних партій після закінчення строку контракту.

Окрім того, в м. Балаклія та селищі Борова були зафіксовані агітаційні плакати із зображенням Олександра Вілкула, на стовпах електропередач. З урахуванням того, що вихідні дані були відсутні, розклеювання плакатів на стовпах може порушувати правила благоустрою, та й в принципі це порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів, ОПОРА також звернулась до представників поліції із заявою скласти адміністративний протокол за статтями 152, 212-13, 212-14 КУпАП.

«Наступного дня після того, як Центральна виборча комісія реєструє кандидата в Президенти, він починає виборчу кампанію, а значить вся друкована агітація на його користь має відповідати вимогам Закону України «Про вибори Президента України». До того ж, передвиборча агітація має фінансуватись виключно зі сформованого кандидатом передвиборчого фонду», — наголошує  координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Харківській області.

Загалом спостерігачами ОПОРИ у січні було написано 27 заяв до поліції за фактами порушень правил розміщення агітації.

Під час прес-конференції команда ОПОРИ з Харківщини представила громадського омбудсмена із виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА . Він розповів про свої повноваження та обов'язки. За його словами, громадський омбудсмен буде проводити моніторінг виборчого процесу, відслідковувати і реагувати на порушення, взаємодіяти з   Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, його представниками і з правоохоронцями у справах щодо злочинів проти виборчих прав.

Окрім цього в планах роботи омбудсмена — аналіз  судової практики і зустрічі з учасниками виборчого процесу та їх представниками, обговорення конкретних порушень виборчого законодавства в регіоні.

Також окремо наголосив на неприпустимості політичної агітації у закладах освіти та роз'яснив особливості забезпечення права голосу внутрішньо переміщених осіб на поточних виборах Президента України.

«На сьогодні будь-який виборець, який в день виборів не зможе проголосувати за місцем реєстрації з якихось причин, має право звернутися до органу Державного реєстру виборців з вмотивованою заявою про те, що він хоче тимчасово змінити місце для голосування без зміни виборчої адреси. До цієї заяви виборець подає документ, який підтверджує необхідність зміни місця голосування — це може бути документ про оренду житла, довідка з місця навчання, чи щось інше. Внутрішньо переміщені особи не мають надавати будь-яких додаткових документів, окрім паспорту, а в заяві вказати, що вони не можуть проголосувати за місцем реєстрації через те, що воно знаходиться на тимчасово окупованих територіях», — підкреслив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]