На Сумщині агітатори-волонтери "від дверей до дверей" проводять соцопитування зі збором персональних даних. Спостерігачам ОПОРИ вдалося побачити матеріали, за якими готують волонтерів. А один з візитів місцевого агітатора у Великій Писарівці став причиною звернення до поліції.

Житель Великої Писарівки, який побажав залишитися анонімним, подзвонив у поліцію через те, що по вулиці ходить невідомий чоловік і стукається у кожну хату. Заявнику це здалося підозрілим.

Інцидент стався 20 січня ввечері. До Великописарівського відділення поліції надійшло повідомлення, що по вулиці Шевченка ходить підозрілий чоловік та, ймовірно, проводить передвиборчу агітацію і збирає підписи громадян, які погоджувались голосувати на майбутніх виборах за Петра Порошенка.

У той же день поліцейські встановили особу цього громадянина. Ним виявився місцевий житель. Чоловіка запросили до відділу поліції для надання пояснень.

Як розповів помічник начальника ГУ Національної поліції в Сумській області Олександр Курбет, під час слідчих дій поліції вдалося встановити, що підписи чоловік не збирав, а тільки агітував за чинного президента.

Це не єдиний випадок активності на користь Петра Порошенка. Візити інтерв'юерів від політичної сили, яка носить ім'я чинного президента, до помешкань в районах містах та обласному центрі вже тиждень активно обговорюють у соцмережах.

Спостерагічам ОПОРИ передали фотографії документів, які використовують агітатори-волонтери в кампанії «Від дверей до дверей». Зокрема, видно, що вони збирають підписи людей, де треба вказувати прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, адресу реєстрації, номер телефону. У внутрішніх інструкціях вказано, що їм треба представлятися представниками громадської організації, яка підтримує Петра Порошенка.

22 01 Sumy poroshenko anketa1

22 01 Sumy poroshenko anketa3

22 01 Sumy poroshenko anketa22

22 01 Sumy poroshenko anketa9

22 01 Sumy poroshenko anketa10

У Білопіллі спостерігачу ОПОРИ агітатори-волонтери показали паперові інструкції, за якими останніх готують до агітаційної роботи. Прокоментувати подробиці та умови роботи "під запис" потенційні "волонтери" відмовились, натомість надали спостерігачу ОПОРИ зображення "Журналу агітатора" та "Зошита волонтера". У них - детальні роз'яснення щодо проведення зустрічі з потенційними виборцями.

Нагадаємо, чинний Президент України Петро Порошенко на сьогодні не зареєстрований ЦВК в якості кандидата на цей пост. Тому така завуальована агітація є дочасною та здійснюється не з виборчого фонду.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів (ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України»).

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк зазначає, що згадувані матеріали передбачають повідомлення виборцем таких персональних даних, як прізвище, ім’я та по батькові, адреса, вік, політичні вподобання та переконання. Однак викликає занепокоєння отримання зазначених відомостей від респондентів без отримання попередньої згоди на обробку персональних даних, що має ознаки порушення п. 1 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про захист персональних даних». Окрім того, суб’єкт персональних даних (фізична особа, персональні дані якої обробляються) має володіти інформацією про володільця персональних даних, склад та зміст зібраних персональних даних, свої права, визначені Законом України «Про захист персональних даних», мету збору персональних даних та осіб, яким передаються його персональні дані.

Нагадуємо, що ОПОРА раніше повідомляла про організацію подібних «соціологічних опитувань» на Хмельниччині та Івано-Франківщині. Щодо вказаних подій на Хмельниччині ОПОРА вже звернулася із відповідною заявою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, на яку покладено функції із захисту персональних даних, з проханням перевірити законність дій щодо збору персональних даних осіб без їх згоди на обробку таких даних та вжити відповідних заходів згідно із законом (видати відповідні приписи, притягнути до адміністративної відповідальності).

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній, координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
(#вибори; #opora; #опора)