Голови двох сільських рад на Львівщині не бажають роздавати односельцям запрошення на обговорення плану розвитку сіл за ініціативи Президента. Зокрема, тому що такі заходи можуть бути формою агітації за Петра Порошенка на майбутніх президентських виборах.

17 січня у Мостиській районній державній адміністрації відбулася нарада голови Мостиської РДА Степана Буняка із головами сільських рад Мостиського району Львівської області. Спостерігачі ОПОРИ, які були присутні на нараді, зафіксували, як під час неї голова РДА наголошував на тому, щоб голови сільських рад особисто рознесли запрошення односельцям на обговорення плану розвитку, що має відбутись у низці сіл району наприкінці січня, а також розклеїли плакати у громадських місцях.

21.01.2019 Lviv photo z zaproshen

Голова Дидятицької сільської ради Іван Цюпак висловився проти того, щоб роздавати запрошення, посилаючись на те, що, на його думку, подібні обговорення є агітацією за Петра Порошенка. Голова Волицької ОТГ Марія Дик зазначила, що вважає такі заходи беззмістовними. На обидві заяви голова Мостиської РДА відповів досить різко, підкреслюючи, що запрошення слід рознести обов’язково: «Ви спробуйте того не повісити! Він (Петро Порошенко – прим. ав) не є ще кандидатом. Щоб я більше такого не чув!», — сказав Степан Буняк під час наради, у відповідь на слова голови Дидятицької сільської ради, а дещо пізніше додав, що голови сільських рад муситимуть прозвітувати за рознесені запрошення та що перевірить, чи до кожної хати їх рознесли.

21.01.2019 Lviv photo z zasidania

Пізніше ОПОРА зв’язалась із головами Дидятицької сільської ради та Волицької ОТГ, однак вони відмовились коментувати ситуацію. Голова Мостиської РДА Степан Буняк на прохання ОПОРИ прокоментувати його слова на засіданні щодо звітування голів сільських рад про рознесені запрошення,  відповів: «Я говорив все те, що говорив, і що маю право говорити. Якщо вони будуть звітуватися, то звітуватимуться за те, що зробили перед своїми жителями, виборцями і ні перед ким більше. А не захочуть, то ми за них прозвітуємось». Можливу агітацію під час обговорень плану розвитку сіл Степан Буняк заперечив.

Приводом для організації обговорень плану розвитку сіл став Указ Президента України від 6 грудня 2018 року «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади», відповідно до якого органам місцевого самоврядування рекомендовано розробити та затвердити плани перспективного розвитку відповідних міст, селищ та сіл на 2019-2021 роки з урахуванням регіональних стратегій розвитку, місцевих пріоритетів, визначених територіальними громадами. Такі обговорення вже відбулись у низці сіл Жидачівського, Жовківського, Кам’янка-Бузького, Миколаївського, Перемишлянського, Пустомитівського, Самбірського, Сколівського, Стрийського, Турківського, Яворівського районів. Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як запрошення на обговорення плану розвитку села Підбірці Пустомитівського району роздавали в місцевій школі батькам, які приводили дітей.

«Враховуючи ту обставину, що Петро Порошенко на даний момент не є кандидатом на пост Президента України, а заходи з проведення обговорення перспективних планів розвитку сіл Львівщини проводяться на виконання указу Президента України, говорити про порушення виборчого законодавства щодо умов ведення передвиборної агітації, наразі немає достатньо підстав. Проте факт накладання такого одночасного і широкомасштабного обговорення з перебігом виборчого процесу несе у собі загрози можливого використання цієї кампанії для агітації в інтересах потенційного кандидата Петра Порошенка у подальшому», —  зазначає координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області.

Хоча наявні листівки не містять закликів голосувати за чи проти жодного з кандидатів, пояснює експерт, але наявність згадки про чинного Президента України після його офіційної реєстрації в ЦВК як кандидата могла б розцінюватись як форма непрямої агітації. «Будь-яких претензій щодо можливого порушення принципу доброчесності можна було б уникнути, надрукувавши матеріали для таких обговорень без згадування Петра Порошенка. Громадянська мережа ОПОРА й надалі слідкуватиме за подальшим процесом проведення обговорень задля попередження фактів зловживання адміністративним ресурсом у виборчих цілях» — говорить він.

Нагадаємо, що органи місцевого самоврядування не підпорядковуються вертикалі виконавчих органів державної влади. Відповідно до Європейській хартії місцевого самоврядування, ратифікованої Україною 15 липня 1997 року, фундаментальним принципом місцевого самоврядування є автономія, будь-який адміністративний контроль за його діями можливий тільки для забезпечення законності та конституційних принципів місцевого самоврядування. Тому голова Мостиської РДА може лише пропонувати допомогу в проведенні обговорень, однак не визначати формат чи погрожувати санкціями.

За коментарями звертайтесь: