Спостерігачі ОПОРИ відвідали заходи з навчання волонтерів в П’ятихатках Дніпропетровської області та з'ясували, що таким чином готується масштабний незаконний збір персональних даних

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в П’ятихатках Дніпропетровської області помітили оголошення, в яких повідомлялось про набір волонтерів на період виборчої кампанії. В телефонній  розмові представник районного штабу «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» повідомив про оплату 400 грн за «хвилю» плюс 10 грн за кожен підпис на підтримку програми. Робота розпочинається з 21 січня 2019 року. Від волонтерів вимагається збирати паспортні дані, ПІБ, адресу і номер мобільного телефону. Підсумовуючи, представник штабу повідомив, що агітатор за одну «хвилю» зможе отримати близько 1500-2500 грн та запросив на навчання.

17 січня, в П’ятихатському районному Будинку культури проводилося навчання волонтерів для майбутнього анкетування виборців. Таких анкетувань планується провести чотири хвилі, які розпочинаються із 21 січня до 28 березня. Основними питаннями для з’ясування підтримки виборців це програмні пункти нинішнього Президента України про євроінтеграцію, вступ в НАТО та інші.

Навчання проводилось для волонтерів П'ятихатського району та міста Жовті Води, яких організовано привезли автобусом. В неопалювальному приміщенні Будинку культури, спостерігачі ОПОРИ нарахували близько 80 учасників тренінгу.

news Dnipro 20.01.19 Avtobus P

news Dnipro 20.01.19 Trening

На тренінгу зосереджувалась увага на правильності відповідей з незручних питань та зборі анкетних даних.  Під час заходу сума винагороди не обговорювалась. Після заходу, старші волонтери повідомили, що вони відберуть учасників та повідомлять про початок роботи та адреси анкетування.

20 січня в місті П'ятихатки відбулась друга частина навчання волонтерів. Цікаво, що захід відбувся в офісі партії «Народний фронт». Волонтерів закріпили за територіями (приблизно 500 виборців на одного агітатора), видали  підписні листи звернення до народних депутатів «За вступ до ЄС та НАТО»  та «Зошит волонтера». Зошит містить інструкції та додаткові питання. Перед волонтерами поставили задачу за 25 днів зібрати 100 підписів.

news Dnipro 20.01.19 NATO

news Dnipro 20.01.19 Zoshit

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області, з цього приводу зазначив, що персональні дані особи, відповідно до чинного законодавства, можуть бути зібрані лише за згоди особи на такі дії. Також, наразі нез’ясованим залишається, як будуть зберігатись отримані персональні дані виборців.

Громадянська мережа ОПОРА вже звернулася із відповідною заявою до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Людмили Денісової, на яку покладено функції із захисту персональних даних, з проханням перевірити законність дій щодо збору персональних даних осіб без їх згоди на обробку таких даних та вжити відповідних заходів згідно закону (видати відповідні приписи, притягнути до адміністративної відповідальності).

Нагадуємо, що ОПОРА раніше повідомляла про організацію подібних «соціологічних опитувань» на Хмельниччині та Івано-Франківщині.