На Черкащині людей автобусами звозили на зустріч з Президентом України та потенційним кандидатом на посаду Президента Петром Порошенком. На заходи з президентом люди потрапляли за попередньо складеними списками.

18 січня Порошенко відвідав обласний центр, де разом з митрополитом Єпіфанієм відкрив пам’ятник Василю Липківському, а також заїхав у два райцентри – Золотоношу та Чорнобай.

У центрі Черкас спостерігачі ОПОРИ зафіксували автобуси з табличками «нерегулярні перевезення». Вони підвозили людей до музичного училища і до обласної філармонії, де мав виступити Петро Порошенко. Люди прибували з різних районів області, зі спостерігачами спілкувались неохоче. За словами декотрих представників груп, транспорт надавали в райдержадміністраціях. Інші говорили, що їм нічого не відомо про те, хто надав транспорт, і вони просто добровільно відгукнулись на пропозицію знайомих. Також спостерігачі ОПОРИ помітили осіб зі списками. Люди організованими групами йшли до місць, де мали відбутися основні заходи.

18 01 19 cherkasy avtobysu

Близько 10:00 по вулиці Байди Вишневецького біля музичного училища утворилися черги. Бажаючих побачити президента пропускали через чотири металодетектори.

Виступ президента біля музичного училища розпочався із запізненням у 20 хвилин. У своїй промові Порошенко здебільшого говорив про вклад митрополита Василя Липківського у становлення української церкви. За його словами, із отриманням Томосу «збулася мрія великого патріота і церковного діяча Липківського». Також президент окремо прокоментував ситуацію із переходом черкаських громад до Православної церкви України та пообіцяв «зберегти релігійний мир в Україні».

18 01 19 cherkasy vidkryttia pamyatnyka

«Кажуть, шо держава не має втручатися в церковні справи. І я погоджуюсь. Особливо, коли держава іноземна, сказав Порошенко. Нарешті наша церква звільнилася від російського ярма».

Після президента зі сцени виступили митрополит Єпіфаній та владика Іоан, які, зокрема, подякували безпосередньо Порошенку за те, що він «доклав багато зусиль для отримання Томосу». Насамкінець відбулося освячення пам'ятника митрополиту Василю Липківському. Під час молитви священнослужителі згадали також і президента.

18 01 19 cherkasy vystyp Poroshenka

Під час заходу Порошенка супроводжували віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко, голова Черкаської ОДА Олександр Вельбівець та нардеп-мажоритарник Сергій Рудик.

Також відбулася зустріч Петра Порошенка із черкащанами у обласній філармонії. У фойє закладу люди проходили через металодетектори. На захід пропускали за списками і після пред’явлення документів, що посвідчують особу. Зокрема, у списках, які вдалося зафіксувати спостерігачам ОПОРИ, фігурували працівники бюджетної сфери, депутати сільських та районних рад, студенти, приватні підприємці, волонтери тощо. Списки були згруповані по районах, із зазначенням місця роботи більшості осіб.

18 01 19 cherkasy masovka

18 01 19 cherkasy spyski

18 01 19 cherkasy avtobus

Варто зазначити, що за три доби до приїзду Порошенка в Черкасах комунальники розпочали чистити від льоду та снігу тротуари біля об'єктів, де в обласному центрі мав з'явитися президент: біля філармонії та музичного училища, а також прилягаючі до них узбіччя та центр міста. Останні штрихи в очищенні тротуарів продовжувалися і зранку в день візиту. Окрім того, поліцією були перекриті кілька вулиць, а самі правоохоронці наповнили центр міста і двори будинків, що знаходилися безпосередньо біля музичного училища, де й мала відбутися анонсована зустріч з президентом. 

Після Черкас Порошенко вирушив у Золотоношу. Захід у міському будинку культури анонсувався, як «зустріч із громадою міста». Перед будинком культури був організований концерт, а час приїзду Порошенка неодноразово відтерміновували, оскільки президент затримувався в обласному центрі.

Людей заздалегідь запускали у залу організованими групами за місцем роботи. На вході їхні документи звіряли зі списками і відмічали. Як вдалося дізнатися спостерігачам ОПОРИ, абсолютна більшість присутніх були працівниками бюджетної сфери: освітяни, правоохоронці, держслужбовці та інші. Ті, кого не було у списках, очікували президента просто неба.

Анонсована на 14:00 зустріч із президентом розпочалася о 17:20. На заході спостерігачі ОПОРИ ідентифікували голову Золотоніської райради Валерія Саранчу та очільника місцевої РДА Олександра Лісового.

У своєму виступі Президент розповів про Томос, процедуру його отримання та свою роль у цьому процесі. Також Порошенко розповідав про свої досягнення як президента та про позитивні зміни у державі, які, за його словами, відбулися за його участі: ріст зарплат у військових, відмова від російського газу, запровадження «українізації» в радіо та телеефірі тощо. У перелік позитивних змін він також зарахував роботу 3G Інтернету. Також Петро Порошенко розкритикував «популістів, які обманюють людей».

Після візиту в Золотоношу Порошенко вирушив у сусідній райцентр Чорнобай.

Як і в Золотоноші, людей запускали в залу будинку культури за списками, де були вказані їхні персональні дані і місця роботи. На зустрічі зібралися в основному працівники бюджетної сфери, які при спілкуванні із спостерігачем ОПОРИ зазначали, що прибули на захід за власним бажанням.

У залі серед інших був помічений заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв.

Люди, котрих не було в списках, на захід потрапити не змогли, оскільки двері в будинок культури зачинили, невдовзі після того, як туди зайшов Порошенко. В подальшому потрапити всередину могли лише представники безпекових структур. Кілька десятків бажаючих не впустили, мотивуючи свої дії тим, що в залі вже немає місця.

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58 цього ж закону, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)