Зарічний та Ковпаківський суди м. Суми  та Сумський окружний адміністративний суд запровадили особливий режим роботи на час виборчого процесу. Він передбачає чергування суддів та працівників апаратів, спеціальний порядок прийому документів і справ, пов’язаних із виборчим процесом.

«З 4 січня 2019 року та по 7 квітня 2019 року включно в Зарічному районному суді м. Суми здійснюватиметься чергування суддів та працівників апарату суду для забезпечення розгляду судом справ, що відносяться до компетенції місцевого загального суду як адміністративного суду», - йдеться у повідомленні прес-служби суду на офіційній сторінці.

Зокрема Зарічний районний суд м. Суми розглядатиме справи щодо уточнення списків виборців, оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, що знаходяться на території Зарічного району м. Суми та членів цих комісій, справи щодо порушення ЗМІ виборчого законодавства.

На офіційній сторінці суду Зарічного районного суду м. Суми на порталі «Судова влада України» створено підрозділ «Вибори 2019» (у розділі «Громадянам»). У ньому можна знайти зразки адміністративних позовів про уточнення списків виборців, зокрема про включення до списку виборців та виправлення неточностей. Зразки зазначених заяв можна також переглянути безпосередньо в суді.

12 01 2018 Sumy sudy Zarichnij.docx

Такі ж справи розглядатимуть і у Ковпаківському районному суді м. Суми. У ніч виборів судді чергуватимуть цілодобово.

«10 січня судді встановили графік чергування по виборам: 10.01.19-07.04.19, в робочі дні- за графіком роботи суду, у вихідні з 08.00 до 17.15. Чергування 30.03 та 31.03 – цілодобово», - повідомила у коментарі ОПОРІ прес-секретар Ковпаківського суду м. Суми Вікторія Сиріцина.

«Прийом документів і справ, пов’язаних із виборчим процесом чергових виборів Президента України здійснюється цілодобово. Такий режим роботи у Сумському окружному адміністративному суді триватиме до завершення виборчого процесу», - зазначив прес-секретар Сумського окружного адміністративного суду Вадим Кліщенко.

Нагадаємо, Сумщині почала працювати громадська омбудсменка з захисту виборчих прав Валентина Волик. Метою діяльності омбудсменів є захист активного та пасивного виборчого права, попередження порушень права на вільні і справедливі вибори в Україні за допомогою всіх доступних відповідно до законодавства можливостей, а також забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав.

За словами Валентини Волик, під час останніх місцевих виборів з 5 вересня по 31 грудня 2015 року правоохоронні органи зареєстрували 14 повідомлень про вчинення діянь, що мають ознаки злочинів. Усі вони стосуються порушення виборчих прав громадян.  Складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення, розглянуто 8 звернень громадян у порядку Закону України "Про звернення громадян", які пов'язані із черговими місцевими виборами у Сумській області. У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 9 досудових розслідувань: 2  - щодо перешкоджання здійснення виборчого права, за якими встановлено відсутність складу кримінального правопорушення; 3 - за ст 158 КК України (фальсифікація виборчих документів) -   провадження закриті за відсутності складу кримінального правопорушення; 4 - за ст.158-1КК України (незаконна видача бюлетеня), із яких - 2 провадження з обвинувальним вироком скеровано до суду та ухвалено вироки, а 2 закрито за відсутністю складу кримінального правопорушення.  Із 9 правопорушників, тільки 2 понесли покарання. Відповідальність настала за незаконне отримання виборчих бюлетенів: у одному випадку особі було видано на руки 2 бюлетені, а в іншому член дільничної виборчої комісії  незаконно отримала 4 бюлетені для голосування.

Відповідно до частини 9 статті 11 Закону України "Про вибори Президента України" органи виконавчої влади, у тому числі центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також суди, виборчі комісії, органи ведення Державного реєстру виборців, правоохоронні органи (прокуратура, Національна поліція) організовують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом і розгляд документів щодо підготовки та проведення виборів Президента України, позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у строки та спосіб, установлені цим Законом.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)