У Житомирі представники організації С14 висловили своє обурення щодо розміщених по місту білбордів із зображенням лідера партії «Наші» Євгена Мураєва. Крім того вони попередили про можливе пошкодження білбордів інших політиків. Про це вони повідомили на сторінці організації у соціальній мережі.

По всьому місту розміщено кілька десятків плакатів із зображенням Євгенія Мураєва і написом: «Наші свята – не віддамо», «Наші діти – не віддамо», «Наші мрії – не віддамо». Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що деякі з них облиті фарбою.

20.11.2018 Zhytomyr Muraev bilbord

20.11.2018 Zhytomyr Muraiev bord

20.11.2018 Zhytomyr Muraiev farba

На появу таких білбордів відреагували представники організації «С14» Житомир на своїй сторінці в мережі Facebook.

20.11.2018 Zhytomyr Pilkevych SerhiiУ коментарі ОПОРІ координатор «С14» в Житомирі Сергій Пількевич розповів, що білборди пошкодили невідомі патріоти і спрогнозував, що це будуть не поодинокі випадки.

«Білборди зіпсували невідомі патріоти, ми не знаємо їх, вони нам передали фотографії. Я думаю, що вони все зробили правильно. Гадаю, що інші проросійські політики будуть отримувати такі ж самі зауваження з боку патріотів», – розповів він.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, до початку виборчого процесу такі випадки розцінюються як пошкодження майна та хуліганські дії.

«Якщо такі випадки будуть під час виборчого процесу, органи Національної поліції повинні звертати увагу на те, чи не знищується рекламна продукція, бо такі випадки можуть поширюватися. У межах виборчої кампанії це може сприйматися, як перешкоджання діяльності кандидата, а не лише як хуліганські дії. Крім того Центральній виборчій комісії та національній поліції слід звертати увагу на поширення під час виборчого процесу «мови ворожнечі». Агітація – це як заклики голосувати за, так і проти окремих кандидатів, тому громадським організаціям після старту виборчої кампанії слід уникати негативних закликів стосовно виборчої агітації окремих кандидатів», – зазначила радниця з юридичнтх питань ОПОРИ.

20.11.2018 Zhytomyr Vashchenko politsiaУ коментарі ОПОРІ керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко розповіла, що заяв стосовно пошкоджених білбордів не зареєстровано.

«До Житомирського відділу поліції стосовно пошкодження білбордів заяв не надходило», – зазначила вона.

За номером, вказаним на сторінці партії «Наші» в мережі Facebook, інформацію ОПОРІ не прокоментували. Але за словами оператора: «Зафіксували і передали в департамент по роботі із засобами масової інформації». Однак обіцяного протягом дня дзвінка з коментарем з їхнього боку, так і не було.

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

І хоч виборчий процес ще не розпочався, лідери політичних партій активно заявляють про себе через зовнішню рекламу.