Громадянська мережа ОПОРА не планує проводити класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.

Зважаючи на те, що організація розпочала масштабну кампанію дочасного спостереження за виборами Президента України від 1 жовтня та планує здійснювати всеохопний моніторинг за передчасною агітацією, інформаційною активністю потенційних кандидатів, використанням адміністративного ресурсу та субвенцій на соціально-економічний розвиток територій, ОПОРА проводитиме спостереження за місцевими виборами на рівні роботи та дій Центральної виборчої комісії. Організація відслідковуватиме всі засідання ЦВК, аналізуватиме рішення та їх передумови, надаватиме юридичні роз'яснення відповідних резонансних постанов.

Важливим фактором організації чесних та демократичних виборів у ОТГ залишається однакове застосування законодавства на всій території України, а також діяльності ЦВК лише в межах профільного законодавства.

Нагадаємо, що 3 листопада розпочався виборчий процес у 147 об’єднаних територіальних громадах. Серед них – 123 громади, де відбудуться перші вибори, а також 24 громади, де призначені додаткові. Самі ж вибори відбудуться 23 грудня.

12 жовтня Центральна виборча комісія призначила вибори у 151 ОТГ – перші вибори у 125 громадах та додаткові у 26 громадах. На своєму засіданні 25 жовтня Комісія розподілила державні субвенції для проведення цих виборів. Проте вже 1 листопада ЦВК на своєму засіданні внесла зміни у Постанову про призначення виборів, тим самим відмінивши перші вибори в двох ОТГ Житомирської та Донецької областей, а також додаткові вибори у двох ОТГ Вінницької та Донецької областей. Таке рішення підтримали 11 членів ЦВК, ще 4 утримались, а один – проголосував проти.