У Вчорайшенській сільській ОТГ Ружинського району та Вільшанській сільській ОТГ Чуднівського району Житомирської області можуть бути скасовані перші місцеві вибори через судові спори.

2 листопада Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову народного депутата України Артема Вітка до Мінрегіонбуду України та 34 місцевих рад шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання до вирішення спору. Такий захід суду безпосередньо стосується 34 ОТГ, в яких перші місцеві вибори призначені на 23 грудня 2018 року і розпочався виборчий процес. Серед 34 громад і 2 ОТГ Житомирської області: Вчорайшенська та Вільшанська сільські ОТГ.

У цих громадах вже розпочався виборчий процес і на подальший розвиток подій вплине рішення ЦВК щодо необхідності або неприйнятності врахування рішення суду як підстави для скасування вже призначених виборів.

На думку експертів ОПОРИ, 1 листопада 2018 року ЦВК, створила прецедент скасування вже призначених перших та додаткових місцевих виборів на прикладі 4 ОТГ (Донецька, Житомирська, Вінницька області). Важливо не допустити дестабілізації розпочатих 3 листопада перших місцевих виборчих процесів і вжити усіх необхідних заходів для забезпечення прав громадян.

«Чинне законодавство, підзаконні акти, рішення КСУ та судова практика не передбачають можливості скасування виборів після їх призначення. Періодичність виборів, забезпечення у виборчому процесі принципу правової визначеності є важливою частиною демократичних стандартів виборів, дотримання яких є обов’язком держави. Практична можливість скасовувати вибори після їх призначення є порушенням прав виборців і загрозою для стабільності виборчого процесу в цілому. Сумнівною, на думку ОПОРИ, є і практика судових оскаржень рішень громад про об’єднання. Ці рішення є ненормативними правовими актами органу місцевого самоврядування, одноразово застосовуються і вичерпують свою дію фактом їхнього виконання. Звертаємо увагу, що позивач не оскаржує рішення, дії чи бездіяльність обласних державних адміністрацій, наділених повноваженнями із перевірки законності процесів об’єднання до моменту звернення до ЦВК щодо призначення перших виборів», – вважають експерти ОПОРИ.

У Вчорайшенській сільській ОТГ продовжують готуватись до виборів. «Ми готуємося до виборів і я вперше чую, що вони можуть у нас не відбутись», – розповів в коментарі ОПОРІ Вчорайшенський сільський голова Олександр Іщук.

У Вільшанській сільській ОТГ новиною про загрозу про можливу відміну виборів також здивовані. «Я вперше про це чую, ми ж готуємось до виборів, офіційно всі документи готуємо, комісії формуємо. Що ж це буде?» – прокоментувала ОПОРІ Вільшанська сільська голова Любов Фіщук.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА вважає, що таке рішення суду не зобов’язує ЦВК знову переглядати Постанову про перелік перших місцевих виборів у ОТГ.

«Рішення окружного адміністративного суду міста Києва не містить зобов’язуючих приписів для Центральної виборчої комісії або територіальних виборчих комісій щодо нездійснення кроків з організації проведення виборів. Тобто, з формальної точки зору, ЦВК не була зобов’язана переглянути своє рішення. Зупинено лише дію рішення самих територіальних громад про добровільне об’єднання. На нашу думку, це рішення суду не має зобов’язального характеру для ЦВК щодо перегляду Постанови про перелік перших місцевих виборів, але будемо дивитися на позицію ЦВК», – зазначив аналітик ОПОРИ.

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення застосувати заходи адміністративного заходу шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання територіальних рад. Усі інші заходи, які просив застосувати народний депутат України, судом не застосовувалися. Зокрема, ЦВК та іншим виборчим комісіям не було заборонено виконувати повноваження із організації і проведення виборів.