3 листопада розпочався виборчий процес у шістьох об’єднаних територіальних громадах Житомирської області – чотирьох сільських, одній селищній та одній міській. Самі ж вибори відбудуться 23 грудня. Про це йдеться у Постанові ЦВК №156 від 12 жовтня 2018 року.

Територіально, перші місцеві вибори пройдуть у трьох районах: Бердичівському, Ружинському та Чуднівському.

У Бердичівському районі нових керівників обиратимуть у трьох громадах:

  • Райгородоцька сільська ОТГ, до складу якої входять Райгородоцька, Андріяшівська, Буряківська, Великоп’ятигірська та Маркушівська сільські ради. Загальна площа ОТГ – 148.7 км2. Чисельність населення: 3776. Центр громади – село Райгородок.
  • Швайківська сільська ОТГ: Швайківська, Мирославська, Райківська, Слободищенська сільські ради. Площа ОТГ: 150 км2, чисельність населення: 3701. 
  • Гришковецька селищна ОТГ, до якої увійшли: Гришковецька селищна рада, Гальчинська, Никонівська, Осиківська, Половецька, Рейська, Скаківська, Старосолотвинська сільські ради. Площа ОТГ: 217.1 км2. Чисельність: 9877. 

У Ружинському районі вибори відбудуться в одній громаді:

  • Вчорайшенська сільська ОТГ, до складу якої входять: Вчорайшенська, Бистріївська, Крилівська, Малонизгорецька, Малочернявська, Новочорнорудська, Роставицька, Чорнорудська та Шпичинецька сільські ради. Площа ОТГ: 313.7 км2. Чисельність населення: 5771. Центр – село Вчорайше.

У Чуднівському районі виборчий процес розпочався в одній сільській та одній міській ОТГ.

  • Вільшанська сільська ОТГ: Вільшанська, Бейзимівська, Галіївська, Карповецька, Трощанська сільські ради. Площа громади: 163.6 км2. Чисельність населення: 5167. Центр – село Вільшанка.
  • Чуднівська міська ОТГ до складу якої входять: Чуднівська міська рада, Бабушківська, Будичанська, Дриглівська, Дубищенська, Красногірська, Красносільська, Стовпівська, Турчинівська, Тютюнниківська сільські ради. Площа: 304.1 км2. Чисельність населення: 13 965. Центр – місто Чуднів.

Варто зазначити, що напередодні старту виборчого процесу ЦВК скасувала вибори у Романівській селищній ОТГ Житомирської області. Рішення було прийнято на засіданні 1 листопада шляхом внесення змін до Постанови від 12 жовтня про призначення виборів.

Як зазначила член ЦВК Тетяна Юзькова, підставою для цих змін стало звернення до суду, згідно з яким було встановлено, що рішення 24-ї сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради про добровільне об’єднання територіальних громад призупинено до набрання законної сили рішення у справі за позовом Сергія Степанюка до Вільшанської сільської ради.

Судові баталії щодо об’єднання даної громади тривають другий рік. Ініціативна група громадян села Мала Токарівка не погоджується із законністю рішення сесії Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області № 210-24/2017 від 07 листопада 2017 року про добровільне об’єднання територіальних громад сіл Вільха, Вільшанської сільської ради в Романівську об’єднану територіальну громаду з центром у селищі Романів. Вибори у даній громаді не можуть бути призначеними до часу, поки не завершаться всі судові справи.

Романівська ОТГ територіально досить велика. До її складу увійшли Романівська та Биківська селищні ради, Булдичівська, Великокозарська, Вільшанська, Врублівська, Годиська, Гордіївська, Камінська, Нивненська, Ольшанська, Прутівська, Романівська, Садківська, Соболівська, Старочуднівськогутянська, Хижинецька, Червонохатківська, Ягодинська та Ясногородська сільські ради. Загальна площа ОТГ – 677,02 квадратних кілометрів. Чисельність населення складає 20 634 осіб.

Громади вже активно готуються до виборів. На підготовку і проведення перших місцевих виборів з державного бюджету Житомирська область отримає 1 млн 996,1 тис. грн субвенції. Відповідну Постанову члени ЦВК ухвалили на засіданні 25 жовтня.

Експерт з децентралізації Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Романович вважає, що ці вибори дадуть можливість обирати достойних, гідних людей нової формації, які будуть дійсно працювати і будуть відповідальні за розвиток оцих шести ОТГ, однак не виключає і зацікавленість політичних партій.

«Більшість громад з цих шести, що в нас ідуть на вибори, вони є сільськими, а це означає, що висуватись будуть по мажоритарних округах і в більшості випадків це будуть люди, яких добре знають, бо це відбувається процес балотування шляхом самовисування. Меншою мірою матимуть вплив політичні партії та політичні сили, але з іншого боку ми маємо говорити, що політичні сили розуміють, що повноваження і ресурс переходить до об’єднаних територіальних громад. І в зв’язку з цим, ОТГ, незважаючи на те, чи це є сільські чи селищні чи міські, вони є вже цікавими політичним силам. Я сподіваюся, що такі вибори пройдуть з відповідність до закону про місцеві вибори, сподіваюся що це будуть молоді люди, якщо ми говоримо про кандидатів в депутати і голів ОТГ, ті люди, які зможуть застосувати нові підходи до управління і дійсно працювати, а не просто ходити на роботу. Є принаймні надія, тому що об’єднання і вибори відкривають нові можливості», – зазначив в коментарі ОПОРІ Сергій Романович.

Перші місцеві вибори Центральна виборча комісія призначила у 21 областях.

Як повідомляла прес-служба ЦВК, за попередніми підрахунками, у перших виборах в ОТГ у грудні зможуть взяти участь понад 685 тисяч виборців. А загальна сума, передбачена субвенції з державного бюджету на їх проведення, становить 31 млн 51 тис. 500 грн.

З осені 2015 року до весни 2018 року в Україні було призначено 707 перших місцевих виборів у ОТГ. Після проведення виборів 23 грудня загальна чисельність усіх призначених перших виборів у ОТГ становитиме 830.