Опрацювання поправок до Виборчого кодексу в рамках робочої групи можливо завершити до осені. Таку думку висловив керівник робочої групи, народний депутат Олександр Черненко сьогодні, 3 травня, під час засідання. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

3 травня відбулось друге засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні 5 народних депутатів, 10 помічників депутатів, кілька партійних юристів та представників громадських організацій.

Як зазначив керівник робочої групи, народний депутат Олександр Черненко, для збільшення продуктивності процесу розгляду цих поправок в рамках групи міжнародні організації готові долучитися до організаційного процесу. «Так, одним з варіантів можуть бути виїзні засідання нашої групи. Наприклад, сам текст кодексу саме так і писався. То ж у нас є така можливість, але ще залишається відкритим питання, як це буде узгоджуватись із нашими графіками. Адже, якщо в середньому за звичайне засідання ми проходимо 200 поправок, то на кількаденному виїзному засіданні по 6 робочих годин в день ми зможемо пройти 1000 чи більше поправок. Це буде дуже конструктивно й набагато ефективніше, ніж ми це напрацюємо зараз. Ми також проговорювали можливість зробити аналіз поправок по певних блоках та влаштувати регіональні обговорення. По кілька депутатів та експертів могли б виїжджати регіони, де б зустрічалися із представниками виборчих комісій та політичних партій та отримували фідбек від них по ключових пропозиціях», - розповів народний депутат.

Що стосується інтенсивності роботи, то керівник групи також висловив свої прогнози щодо тривалості цієї роботи, якщо зустрічі групи відбуватимуться не рідше, ніж раз на тиждень. «Разом з тим, які ми терміни для себе бачимо? Наприклад, я на сьогодні не бачу можливості, що до канікул Кодекс буде винесений в зал, адже він має ще пройти Комітет. Тому для себе я бачу, що до осені цілком реально закінчити робочу групу», - поділився думками Олександр Черненко.

За сьогоднішнє засідання група опрацювала 100 поправок, які стосуються 65-87 статей Виборчого кодексу. Серед поправок, які члени групи оцінили позитивно та рекомендуватимуть до ухвалення на засіданні Комітету, такі:

- визначити закінчення строку повноважень члена Центральної виборчої комісії автоматично у разі смерті, набуття пенсійного віку 65 років та завершення законодавчо встановленого строку повноважень у 7 років, а у випадку подання заяви – з моменту призначення нового члена комісії;

- публікувати інформацію від ЦВК у машиночитному форматі, що полегшить збір та аналіз цих даних моніторинговими громадськими організаціями;

- прибрати позиції щодо необхідності ліцензування навчання претендентів у члени ЦВК;

- додати позиції, що враховують інклюзивність виборчого процесу навіть на етапі формування ОВК та ТВК (наприклад, люди з інвалідністю зможуть зазначити у поданні потребу в залученні супроводжуючої особи);

- додати до переліку документів від кандидатів у члени комісії ID-картки на рівні з паспортами старого зразка.

Як відзначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, основна дискусія розгорталася навколо припинення повноважень членів ЦВК. «Ми досягли консенсусу щодо автоматичного припинення повноважень у випадку досягнення пенсійного віку та завершення 7-річного строку повноважень, лише у випадку подання заяви повноваження члена ЦВК припиняються з моменту призначення нового. Також робоча група вирішила відмовитися від ліцензування членів виборчих комісій, оскільки це може призвести до неможливості сформувати повноважний склад комісії», - розповіла вона.

Варто додати, певний відсоток поправок стосується лише того, що в тексті до згадування фракцій політичних партій автори пропонують дописати також депутатські групи чи блоки. Та оскільки цей проект Виборчого кодексу передбачає обрання парламенту за пропорційною системою, то всі такі правки робоча група вважатиме автоматично відхиленими, а в перехідних положеннях допише цю особливість щодо депутатських груп.

Щодо тих поправок, які робоча група оцінила негативно й пропонує відхилити, то серед них більшість таких, які частково дублюють погоджені раніше групою поправки або стосуються текстових уточнень щодо депутатських груп.

Наступне засідання робочої групи заплановане на понеділок, 14 травня, о 14:00.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.

Нагадаємо, на перше офіційне засідання робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу прийшло лише 4 народних депутати.