1 березня у Києві громадські активісти, науковці й урядники обговорювали шляхи ефетивної реалізації публічного діалогу між владою та громадськістю. Форум, який організувала Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Посольства Великої Британії, зібрав більше ста учасників й став успішним прикладом синергії теоритичного знання про деліберативну демократію й найкращих практик її імплементації на прикладі конкретних місцевих ініціатив.

Відкривав Форум член Несторівської групи й член наглядової ради Cуспільного мовлення Євген Глібовицький.

“Дослідження показують падіння довіри до органів центральної влади. Проте, на цьому фоні ми бачимо зростання довіри до інститутів місцевого самоврядування. Ми можемо припустити, що наступні місцеві вибори і мерська посада буде важливіша за посаду міністра і Кабінеті міністрів”, - говорить експерт. “Ми раптом бачимо перевернення піраміди – політика стає місцевою, реальні рішення приймаються на місцях”, - продовжує Євген Глібовицький.

Glibovytskiy forum

Координатор проекту “Підтрика реформи децентралізації”, модерував представлення результатів локальних пілотних ініціатив. Партнерами Громадянської мережі ОПОРА у цьому проекті стало дев’ять регіональних організацій, кожна з яких реалізовувала власну ідею. Об’єднало ці ініціативи спільне бажання покращити можливості та навички місцевого самоврядування й сприяти підзвітності влади через залучення громадськості до впровадження реформи децентралізації. Свої проекти презентували: Благодійний Фонд “Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ”, Благодійний фонд “Бібліотечна країна”, ГО “Харківський інститут соціальних досліджень”, Комунальна установа “Інститут міста” (Львів), Кримськотатарський Ресурсний Центр, ГО “Центр соціального добробуту “Доброчин”, ГО “Агентство з розвитку приватної ініціативи”. Детальніше про ініціативи можна прочитати на сторінці проекту у мережі Facebook.

Present proekt

Вивчення міжнародного досвіду безпосередньо від іноземного експерта стало важливим компонентом заходу. Таку можливість аудиторія Форуму отримала завдяки Зорині ОДоннелл з Великої Британії, засновника і директора консалтингової фірми L&M Plus Consulting Ltd. Пані Зорина розповіла про історію становлення інституту публічного діалогу у Великій Британії й зупинилася на сучасному інструменті “спільного виробництва”.

“Спільне виробництво – це практика надання громадських послуг, в яких громадяни не лише беруть участь у консультаціях, але й є безпосередніми учасниками всього процесу планування, розробки, управління, надання та споживання послуг”, - пояснює спікер.

zoryna odonnell

Особливим фокусом Форуму стала презентація дослідження громадської участі у прийнятті рішень. До збору інформації для дослідження долучилися усі місцеві організації-партнери. За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Неберикута, обєктами дослідження стали 48 ОТГ (по дві в кожній області). Як видно з таблиці, найчастіше органи місцевого самоврядування для взаємодії з громадськістю використовують звичайне інформування, партнерство (співпраця між владою та громадськістю на усіх етапах процесу прийняття рішень) та системний діалог з метою регулярного обміну думками.

 “Наразі консультування “просідає”, - констатує аналітик. “Позитивним є той факт, що у 67% ОТГ, які моніторилися, діють Статути громад, які серед іншого також регулюють механізми залучення громадськості”, - додає Неберикут.

infografika forum

Відома політологиня й дослідниця проблем демократії пані Антоніна Колодій звернула увагу на концепцію деліберативної, або дорадчої, демократії. Це модель демократичного урядування, за якої прийняття загальнозначущих рішень відбувається на основі багаторівневого обдумування, обговорення та експертизи, із залученням компетентної громадської думки.

 “Цей процес має відбуватися на усіх рівнях. І чим глибше він іде “вниз”, тим демократичнішим стає суспільство”, - пояснює науковець.

2018 03 01 14.50.51

"Якщо Вам не подобаються реформи, значить їх неправильно приготували", - так розпочав свій виступ Віктор Степаненко, головний науковий співробітник Інституту соціології НАНУ. “Рівень готовності суспільства до того, аби терпіти певні матеріальні труднощі в очікуванні успіху реформ є невисоким”, - констатує він. Тому, у влади є небагато часу на реалізацію реформ. На думку більшості українців реформи в Україні гальмує небажання олігархів відмовлятися від надприбутків (60% - за результатами соціологічного дослідження, проведеного Інститутом соціології НАНУ у 2016 році), корупція (59%) та небажання політичних еліт змінювати систему (47%).

“За таких умов, ще більше актуалізується роль громадянського суспільства у процесі впровадження реформ. Коли я кажу “громадянське суспільство”, то маю на увазі не лише організації, а усіх активних громадян”, - говорить науковець. “Важливо зосередитися на трансформації протестної енергії та нейтралізації ризиків та тиску влади”, - зауважує пан Степаненко.

Stepanenko forum

Пані Наталія Окша, завідуюча відділом комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, розповідає про основні новели законопроекту "Про публічні консультації":

"Важливо, що консультації мають проводитися на УСІХ етапах реалізацій політик. Окрім цього, органи влади повинні створити відповідні інформаційні реєстри зацікавлених осіб - ця практика дуже добре спрацьовує в інших європейських країнах". 

"Всі пропозиції, які надходитимуть органам влади тепер розміщуватимуться в Інтернеті. Це ще одне нововведення", - наголошує пані Окша. У Кабміні сподіваються на позитивне схвалення законопроекту народними депутатами.

Oksha forum

"Коли ми кажемо "goodgovernance", то треба говорити, в першу чергу, про відповідальних голів громад, які не хочуть кричати про щось, а хочуть працювати. На жаль, найбільша проблема ОТГ наразі – це кадровий голод і відсутність компетенцій. А ще у нас немає культури говорити – нам потрібно навчитися говорити з владою на рівні дорослого з дорослим", - ділиться думками Олег Левченко, директор Вінницького відокремленого підрозділу Установи “Центр розвитку місцевого самоврядування”.

"Доброго врядування нам вже замало. Нам потрібні також good and smart citizens", - мотивує спікер.

Levchenko forum

На завершення Олександра Білязе, менеджерка проектів у сфері суспільства Британської Ради в Україні, поділилася досвідом реалізації соціальних проектів в рамках програми "Активні громадяни".

"Ми особливо зацікавлені у співпраці з органами місцевого самоврядування. Бажання влади інвестувати в проект – це один з компонентів успішної місцевої ініціативи", - говорить Олександра.

Усі презентації з Форуму можна знайти за посиланням https://drive.google.com/drive/folders/1f4PdEfc6vuuk7G-S9IQALRO54EWrCSYw?usp=sharing