Народні депутати розглянули перші 100 поправок до 12 статей проекту Виборчого кодексу України №3112-1. Обговорення відбулось під час зустрічі підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя 21 лютого. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

Голова підкомітету з питань виборів і референдумів Олександр Черненко зауважив, що ідея працювати з поправками у форматі робочої групи, а не підкомітету, залишається актуальною і правильною. “Починаючи з грудня, як тільки закінчився час подачі поправок, у порядку денному засідання Комітету стояло питання створення відповідної робочої групи з представниками всіх фракцій, членами підкомітету, членами комітету, авторами поправок. На жаль, специфіка нашого комітету така, що з грудня ми ще жодного разу не зібрались, тому що не було кворуму, і робоча група так і не була створена”, – зазначив він.

Щоправда, на зустрічі були присутні лише чотири народні депутати, представниця секретаріату Комітету та кілька делегатів від громадськості.

“Моє бачення таке, що необхідно вже хоча б таким форматом зібратись і почати працювати. Але я абсолютно усвідомлюю, що цей формат, можливо, з фахової точки зору, гарний, але він не зовсім правильний з точки зору політичної. Тому ми можемо почати свою роботу, але я сподіваюсь, що все ж таки в середу відбудеться засідання комітету і буде створена відповідна робоча група і ми вже спробуємо працювати у більш широкому форматі”, – підкреслив Черненко.

Нагадаємо, 7 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на парламентських виборах, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах. Авторами законопроекту №3112-1 значаться народні депутати Андрій Парубій, Олександр Черненко та Леонід Ємець. “За” відповідний законопроект проголосували 226 депутатів.

Загалом до проекту Виборчого кодексу було подано 4400 поправок. Серед них - 178 поправок, які спільно розробили народні депутати, експерти Громадянської мережі ОПОРА та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).