На двох дільницях у Щербанівській ОТГ зафіксовано фотографування бюлетенів виборцями. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

На дільниці №530771, що в районному будинку культури (вул. Центральна, 1) с. Щербані Щербанівської ОТГ, був зафіксований факт фотографування бюлетеня. Хлопець зайшов до кабінки для голосування. Коли він там знаходився, спостерігачі помітили, що він дістав телефон і почав фотографувати бюлетень. Сама таємниця голосування не була порушена. Але через ширму можна було побачити силует, як людина дістає телефон і починає фотографувати.

24 12 2017 Poltava fotografuvannia buletenu na dvk 530771

Після того, як він вийшов з кабінки для голосування і хотів вкинути бюлетень у скриньку, присутні спостерігачі заблокували громадянина, викликали поліцію та не давали кинути бюлетень поки не приїхала поліція. 

Після того, як представники поліції прибули на місце, вони мали його опитати. Тому працівники правоохоронних органів повідомили, що хлопець не може вийти за межі приміщення для голосування з бюлетенем, то ж попросили його вкинути бюлетень в скриньку. Члени ДВК жодним чином не відреагували на ситуацію.

На дільниці №530770, що в сільському будинку культури (вул. Перемоги 10А) с. Щербані, Щербанівської ОТГ також був зафіксований випадок фотографування бюлетеня.

Чоловік зайшов до кабіни проголосувати, сфотографував бюлетень. Потім, коли  він  вийшов, відразу кинув бюлетень до скриньки. Фотографування побачили присутні спостерігачі та викликали поліцію.

Працівники правоохоронних органів прибувши на місце, зафіксували даний випадок та допитали виборця й свідків. Члени ДВК також не відреагували на ситуацію.

Відповідно до ст. 159 Кримінального кодексу України умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Відзначимо, у Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія». У разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів звертайтеся – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина

координаторка громадського спостереження у Полтавській області

тел.: 099 674 45 65

email: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)