Біля ДВК №650532 у селі Ювілейне Ювілейнівської ОТГ утворилось два окремих скупчення невідомих людей з автомобілями. Одна група невстановлених осіб  люди в мілітарі-одязі, які на словах представляються учасниками АТО, друга – молоді хлопці в спортивному одязі. Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що ці два скупчення людей не контактують між собою і стоять осторонь. 

На прохання спостерігача ОПОРИ представник поліції підійшов до невідомих, аби дізнатися, хто вони. Серед однієї з груп був присутній депутат обласної ради та кандидат до Ювілейної ОТГ від ВО «Батьківщина» Віктор Вєтров. Він заявив, що скупчення людей знаходиться біля дільниці з метою завадити порушенням та підкупу виборців, а хлопці в спортивному одязі – його персональна охорона, бо він остерігається кандидата на голову ОТГ Віктора Пунгіна. Також Вєтров сказав, що Пунгін намагається підкупити виборців та їздить із двома машинами охоронців.

За словами голови Ювілейної ТВК Валерія Шлагана, люди у мілітарі-одязі розмовляли з виборцями про те, за кого треба голосувати. Він також наголосив, що виборці бояться писати скарги про такі інциденти.

Що ж стосується молодих людей у мілітарі-одязі, то в приватних розмовах учасники виборчого процесу повідомили спостерігачам ОПОРИ, що ці люди вчора намагалися ночувати в приміщенні ТВК з метою охороняти бюлетені.

Біля ДВК в селі Щасливе спостерігач ОПОРИ також зафіксував машину, яка кружляла поблизу дільниці. Перед тим, цю автівку було помічено біля ДВК Ювілейного. Автомобіль кольору хакі з номерами 05 У ДА 004, в салоні – пасажири у військовому одязі.

Поліція має забезпечити охорону правопорядку на виборчій дільниці та відреагувати в порядку, визначеному законодавством, на можливі порушення, в тому числі відреагувати на заяви щодо можливого підкупу виборців.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.