Дільнична виборча комісія №530624 Драбинівської об’єднаної територіальної громади видала виборцю бюлетень без паспорта громадянина України.

Poltava Komisiya 29 10 2017 4

Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що члени комісії хотіли видати бюлетень чоловіку, котрий не пред’являв документ, що засвідчує особу. Коли спостерігач ОПОРИ запитав у виборця, чи є в нього паспорт, той повідомив, що документ знаходиться вдома. Після цього комісія не видала виборчий бюлетень.

Через кілька хвилин інцидент повторився – до дільниці прийшло двоє осіб: чоловік пред’явив паспорт, а жінка отримала бюлетень та проголосувала без документа. На зауваження спостерігача, що видача бюлетеня без документа, який засвідчує особу громадянина, є порушенням виборчого законодавства та несе кримінальну відповідальність, голова ДВК повідомив, що й надалі комісія буде проводити видачу бюлетенів виборцям без паспортів, так як село Крута Балка мале і вони знають всі один одного.

«Для того щоб когось притягти до криміналу, треба або спалити дільницю, або когось вбити. В тюрму ніхто не попаде», - сказав голова дільничної комісії.

Відповідно до частини 7 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори» виборчий бюлетень видається лише при пред’явленні документа, що засвідчує особу громадянина. Крім цього, згідно частини 2 статті 3 Закону документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах є лише паспорт громадянина України та тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Також, голова комісії повідомив спостерігачу, щоб він не заважав роботі ДВК та не підходив до столу, де відбувається видача бюлетенів, а сидів в кутку (місце, де знаходяться стільці для спостерігачів). Крім цього, члени комісії відмовились повідомити представнику ОПОРИ власні імена.

Згідно з пунктом 3 частини 9 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори» офіційний спостерігач від громадської організації має право: «перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам виборчої комісії фізично».

Відносно даного правопорушення спостерігач Громадянської мережі ОПОРА написав заяву до поліції та склав скаргу до дільничної виборчої комісії.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів–(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Дар`я Черкашина,
координаторка громадського спостереження у Полтавській області
тел.:099 674 45 65
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.