Представники Спілки власників житла, Громадянської мережі ОПОРА та голови ОСББ впевнені у тому, що на засіданні профільного комітету Верховної Ради 7 грудня 2011року зміст Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (№8474) буде вкотре вихолощено лобістами певних організацій – такі підозри навіює його кулуарна підготовка.

Про це на прес-конференції, що відбулася 7 грудня 2011 року в інформаційній агенції «Укрінформ», завили: Олексій Кучеренко, міністр житлово-комунального господарства у 2007-2009р.р., голова Спілки власників житла України; Бойко Тетяна, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА; Юлія Сабатюк, голова ОСББ «Лучани» у м.Луцьк; Сергій Варич, голова ініціативної групи зі створення ОСББ у м.Черкаси; Віктор Матчук, член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики.

Активісти занепокоєні тим, що законопроект №8474 ухвалять у спотвореному вигляді, у ньому не буде враховано ключових питань, що стимулюватимуть розвиток ОСББ. Натомість будуть прийняті норми декларативного характеру.

«Прийнявши навіть ідеальний базовий Закон «Про ОСББ», проблеми ОСББ вирішити неможливо.  Не можна рухатись вперед  без вирішення проблем, які сьогодні стали стіною на шляху створення і функціонування ОСББ. Це і взаємини з монополістами, з податківцями, з іншими  інституціями. Частину цих проблем можна вирішити досить швидко на рівні Прем’єр-міністра, але багато з них носять системний характер і  пов’язані з чисельними протиріччями в застарілій і недостатній законодавчій базі. Тому треба негайно приступити до розплітання всього цього клубка протиріч. Без серйозних законодавчих змін, виправлення  помилок і втілення нових напрацювань, збудувати збалансовану систему функціонування ОСББ буде просто неможливо. Це ілюзія, що політична воля замінить собою закони та їхнє виконання», - переконаний  голова Спілки власників житла Олексій Кучеренко.

Підтримує пана Олексія й керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко: «Останнім часом влада активізувала свої декларації щодо підтримки ОСББ.  Саме зараз вона має хороший шанс продемонструвати готовність їх виконати або не виконати – і тим самим підтвердити, що радикальних змін у житлово-комунальній сфері не планується. Розвиток ринку управління багатоквартирними будинками передбачає наявність попиту у вигляді організованих споживачів та пропозиції в особі управителів. Суть ринкової моделі полягає у тому, що споживачі самостійно можуть обирати кращого з-поміж управителів (того, хто запропонував найкращий набір послуг за найнижчими цінами).  Саме ця ідея закладена у Загальнодержавній програмі реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 роки. Однак, практика життя демонструє дещо інші концепції. Поява одіозного проекту Житлового кодексу, де ОСББ фактично позбавляються права самостійно управляти майном та закріплюють за ОСББ «ярлик» «виконавця послуг», що означає смерть для більшості ОСББ, бо ОСББ не є суб’єктом господарювання та не надає послуг мешканцям. Постійні незаконні вимоги з боку податкової та інших органів, підприємств-монополістів  дає підстави сумніватися у тому, що благі наміри влади підтримати ОСББ будуть реалізовані».

 

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА