У Жидичинській сільській, Любешівській та Колківській селищних громадах на Волині спостерігачі ОПОРИ зафіксували поширення друкованих агітаційних матеріалів без зазначення на них відомостей про замовника, тираж та відповідальної за друк особи. Станом на 25 жовтня було виявлено чотири види таких агітаційних матеріалів: газету, буклет, листівку та календар.

Зокрема, у Жидичинській сільській об’єднаній територіальній громаді кандидат на посаду голови Жидичинської ОТГ Юлія Дащук (самовисування) 23 жовтня 2017 р. подала до Жидичинської селищної виборчої комісії зразок агітаційного матеріалу (газета), в якому немає інформації про замовника та відповідальну за друк особу. Натомість на останній сторінці агітаційної газети вказано: «Відповідний часопис видається на пожертви меценатів. Редакційна колегія працює на добровільних засадах. Розповсюджується безкоштовно. Тираж 2000 примірників. Головний редактор Мирослава Бондарук. Адреса: м. Луцьк, вул. Градний Узвіз, 2».

Lutsk Zhydychyn ahitatsiya 26.10.2017

Відповідно до частини 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, а використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. А згідно з частиною 2 статті 56 цього Закону друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

У Любешівській громаді 24 жовтя спостерігач Громадянської мережі ОПОРА на автобусній станції смт Любешів виявив матеріал, що містить ознаки агітації за кандидата у депутати Любешівської сільської ради об’єднаної територіальної громади по одномандатному виборчому округу № 6 Ігоря Демиха (самовисування), в якому немає відомостей про замовника, тираж та відповідальну за друк особу.

Lutsk Lubeshiv ahitatsiya 26.10.2017 1

Крім того, у Колківській об’єднаній територіальній громаді було виявлено два агітаційних матеріали – календар та буклет, що містять ознаки агітації за кандидата на посаду Колківського селищного голови ОТГ Ірину Олійник (самовисування). У відповідних друкованих агітаційних матеріалах також не зазначено відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж та інформації про відповідальних за випуск осіб.

Lutsk kolky ahitatsiya 26.10.2017 1

 

[email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.