На Волині виборці, спостерігачі та кандидати не можуть знайти Любешівську районну виборчу комісію, оскільки місцева влада виділила приміщення для її роботи лише до 14 жовтня 2017 р. Схожа ситуація з дільничними виборчими комісіями № 070296 (с. Жидичин) та № 070660 (смт Колки), розташування яких наразі невідоме через тимчасову зміну адрес приміщень ДВК. Такі факти зафіксували спостерігачі ОПОРИ 22 та 23 жовтня, відвідавши відповідні виборчі комісії.

Любешівська районна виборча комісія Волинської області протягом двох тижнів повноцінно не працює, оскільки не має постійного  приміщення для роботи. Відсутність визначеного місця роботи територіальної виборчої комісії ускладнює її комунікацію із суб’єктами виборчого процесу, а також не сприяє виконанню РВК її прямих повноважень, зокрема: забезпеченню процесу розгляду звернень, заяв і скарг стосовно підготовки та проведення місцевих виборів до відповідної ради, прийняттю щодо них рішень; наданню правової, організаційної, методичної, технічної допомоги виборчим комісіям в частині їх діяльності, організації навчання членів цих комісій з питань організації виборчого процесу тощо.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, перебуваючи в смт Любешів 22 жовтня, спробували знайти представників районної виборчої комісії, втім, за визначеною для їх роботи адресою ні вивіски, ні графіку роботи ТВК, ні самих членів комісії не виявили.

За коментарями щодо роботи цієї ТВК спостерігачі звернулися до голови Любешівської селищної виборчої комісії Тетяни Колесник («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), яка ще на початку виборчого процесу з перших виборів у цій громаді очолювала районну комісію. За її словами, районній виборчій комісії виділяла кошти та приміщення для роботи Любешівська районна рада. Проте 14 жовтня приміщення у комісії забрали. Від цього дня районна виборча комісія не працює повноцінно.

Схожі проблеми із матеріально-технічним забезпеченням спостерігачі ОПОРИ виявили в окремих дільничних виборчих комісій. Так, у Жидичинській сільській об’єднаній територіальній громаді ДВК № 070296, яка офіційно працює за адресою: с. Жидичин, вул. Богдана Хмельницького, 3 (школа), до дня виборів буде розташовуватись у приміщенні сільського будинку культури, оскільки навчальний заклад нині не облаштований під ДВК. Водночас у іменних запрошеннях, які виборці отримали від цієї дільничної виборчої комісії, вказано, що вони можуть перевірити себе у списку виборців та ознайомитись із відомостями про зареєстрованих кандидатів за офіційною адресою ДВК.

ДВК 070296 с Жидичин 1

Така ж ситуація зафіксована у Колківській селищній громаді, де ДВК № 070660, що офіційно розташована за адресою: смт Колки, вул. Грушевського, 43 (Колківське вище професійне училище, фойє), станом на 23 жовтня 2017 р. працювала у приміщенні гуртожитку цього ВПУ. Причина та ж сама – нині у фойє навчального закладу немає місця виборчій комісії, оскільки триває навчальний процес. У день виборів ДВК переміститься на офіційне місце роботи.

Дещо інша причина відсутності на робочому місці представників ДВК у Жидичинській об’єднаній територіальній громаді. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили на дверях ДВК № 070313 (с. Озерце, вул. Незалежності, 18а (Озерцівський сільський клуб) графік роботи дільничної виборчої комісії, відповідно до якого субота та неділя визначені вихідними. Такий графік роботи ДВК не дозволяє виборцям у ці дні перевірити себе у списку виборців. За цим фактом спостерігачі ОПОРИ склали акт про порушення комісією прав виборців на ознайомлення зі списком виборців.

ДВК 070313 с Озерце 1

Нагадаємо, що відповідно до частин 3, 5 статті 31 Закону України «Про місцеві вибори» виборець має право ознайомитися з попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Кожний виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Заява, зазначена у частині третій цієї статті, може бути подана не пізніш як за п’ять днів до дня голосування і розглядається виборчою комісією протягом одного дня.

 

[email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.