Упродовж вихідних, 21 та 22 жовтня, у двох громадах Кіровоградської області не працювали дільничні виборчі комісії. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У вихідні дільничні виборчі комісії у двох об’єднаних територіальних громадах області, Тишківській сільській та Помічнянській міській, були зачинені. Крім того, у Помічнянській громаді, де змінилися  адреси трьох з п’яти ДВК, на більшості дільниць спостерігачі ОПОРИ не виявили вивісок та графіків роботи комісій.  На дільниці № 350131 цієї громади відвідувачі, до прикладу, могли ознайомитися із розпорядком роботи, який сповіщав, що 21 і 22 жовтня у комісії – вихідні.

foto kropyvnytskyi 24.10.2017 DVK

За словами радниці Громадянської мережі ОПОРА із юридичних питань Ольги Коцюруби, у такий спосіб було порушено право виборців на ознайомлення з попередніми списками виборців.

Зауважимо, що такі першочергові питання, як режим роботи виборчої комісії та графік чергувань членів комісії у приміщенні виборчої комісії, розглядаються, як правило, на першому засіданні виборчої комісії за пропозицією головуючого на засіданні. Про це йдеться у Порядку організації роботи та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів, затвердженому відповідною постановою ЦВК.

ДВК у чотирьох інших громадах Кіровоградської області, де 29 жовтня відбудуться вибори, обладнані вивісками, а завдяки графіку чергувань забезпечено їх роботу в усі дні тижня.

Нагадаємо, що за умови систематичного невиконання покладених на виборчу комісію та її члена обов’язків або одноразовим грубим порушенням законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), їхні повноваження достроково припиняються  (пункт 7 частини 4 статті 29 Закону України «Про місцеві вибори»).

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.