Баранинська сільська виборча комісія отримала тільки одне повідомлення про відкриття рахунку виборчого фонду кандидата у депутати Євгена Семена (політична партія «Об’єднання «Самопоміч») на виборах до Баранинської ОТГ.

Відповідно до частини 6 статті 70 Закону України «Про місцеві вибори», установа банку не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття рахунку виборчого фонду повідомляє територіальну виборчу комісію про відкриття рахунку та його реквізити.

Окрім того, до ТВК надійшов один примірник друкованого агітаційного матеріалу – макет білборда політичної партії «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість». 

Згідно з частиною 3 статті 56 Закону, місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громаданської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, законодавство не зобов’язує кандидата відкривати виборчий фонд, проте в разі відсутності виборчого фонду кондидат може здійснювати лише так звану агітацію “від дверей до дверей”. Відповідно до частини 6 cтатті 54 Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. Таким чином якщо кандидат виготовляє будь яку друковану продукцію вона повинна бути оплачена з виборчого фонду або виготовлятися на власному обладнанні (всі зразки друкованої продукції подаються в ТВК). Територіальна виборча комісія повноважна перевірити чи відповідають витрати виборчого фонду зазаначені в проміжних та фінальних звітах даним зазначеним у повідомленнях  про зразки агітації. Всі ці правила покликані відповідно до частини 4 статті 4 Закону України “Про місцеві вибори” забезпечувати рівність прав і можливостей участі у виборчому процесі.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

ДовідковоГромадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.