У вівторок, 23 травня, депутати павлоградської міської ради більшістю голосів затвердили План дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) міста до 2030 року.

Нагадаємо, у лютому 2014 року Павлоград приєднався до європейської ініціативи «Угода мерів», яка охоплює місцеві та регіональні органи влади, що беруть на себе зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Для реалізації завдань, які взяла на себе міська влада Павлограда, у лютому 2014 року, за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», розпочалась розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку. Над ним працювала енергосервісна компанія «Екологічні Системи» на підставі попередніх розрахунків та пропозицій комунальних компаній міста.

У ПДСЕР Павлограда враховані рекомендації енергоаудиторської компанії Оптім-Енерго. Розробка ПДСЕР також побудована на базі Муніципального енергетичного плану Павлограда.

Реалізація ПДСЕР передбачає поступову відмову від природного газу та газових котелень, як основного виду палива для міста. Стратегічні цілі проекту до 2030 року – скорочення викидів СО2 на 20%, зниження споживання природного газу в системі теплопостачання на 63%, зменшення використання електроенергії та місцеве виробництво електроенергії з альтернативних джерел (АДЕ) на 6%, економія 72% теплової енергії в багатоповерхових житлових та бюджетних будівлях, а також виробництво теплової енергії з АДЕ.

У планах ПДСЕР передбачається два періоди. Перший – до 2020 року, загальний обсяг фінансування становитиме 154,3 млн грн. Другий розпочнеться у 2021 році і триватиме до 2030 року, сума затребуваних коштів на його втілення складатиме 4517,3 млн грн.

Для реалізації інвестиційних проектів ПДСЕР Павлограду потенційно планується залучити кошти міжнародних фінансових організацій: МБРР, МФК, ЄБРР, ЄІБ, НЕФКО, KfW тощо. Практика свідчить, що такі корпорації, разом з наданням кредитів, сприяють у залученні коштів від міжнародних грантових фондів (зокрема, ФЧТ, Е5Р) у розмірі 5-10% від суми фінансування проектів.

Впровадження ПДСЕР охоплює такі сектори:

  • будівлі бюджетної сфери;
  • житлові будівлі;
  • система теплопостачання;
  • мережа питного водопостачання та водовідведення;
  • система зовнішнього освітлення;
  • система поводження з відходами.

Коментуючи рішення міськради, начальник відділу реконструкції, будівництва та енергозбереження управління комунального господарства та будівництва Андрій Завгородній зазначив: «Сьогоднішня подія – це хороший крок вперед для Павлограда. Адже затвердження Плану дій сталого енергетичного розвитку дозволяє місту перейти до другого етапу співробітництва за угодою мерів».

Ознайомитись з напрацьованим ПДСЕР можна на офіційному сайті павлоградської міської ради за посиланням.

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.