Головне науково-експертне управління підтримує підхід щодо можливості визначення виборчої адреси виборця за фактичним місцем проживання, запропонований експертами громадських організацій у законопроекті №6240. Про це йдеться у висновках управління на сайті Верховної Ради в картці законопроекту.

20 квітня Головне науково-експерте управління (ГНЕУ) надало свої висновки до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), співавторами якого є експерти Громадянської мережі ОПОРА. Загальний висновок управління в тому, що законопроект №6240 може бути прийнятий за результатами розгляду в першому читанні з урахуванням його зауважень.

«Головне управління підтримує запропонований у законопроекті підхід щодо можливості визначення виборчої адреси виборця за його фактичним місцем проживання, оскільки це сприятиме реалізації виборчих прав значної частини громадян. З огляду на те, що адміністрування державного реєстру виборців здійснюється на постійній основі окремими структурними підрозділами державного апарату, організаційних перешкод у реалізації зазначених у проекті завдань також не вбачається», – йдеться у висновках.

Крім того, ГНЕУ зазначає, що наведений у законопроекті механізм особистого мотивованого звернення виборця щодо зміни виборчої адреси в цілому не викликає заперечення. Варто зазначити, що автори законопроекту передбачають для виборців можливість звернення до органу ведення Реєстру в будь-який міжвиборчий час, але не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу.  Оскільки це зменшить навантаження на органи ведення Реєстру в умовах виборчого процесу, дозволить зберегти стабільність виборчих округів та належно підготувати списки виборців. Разом з тим експерти Головного управління вважають доцільним подовжити термін звернення виборців до органів Реєстру під час виборчого процесу, не обмежуючи його п’ятим днем з початку виборчого процесу.

Також експерти ГНЕУ вбачають певну розбіжність між приписами законопроекту щодо термінів звернення виборців. «Крім того, звертаємо увагу на певну суперечливість між приписами нової частини 3 та нової частини 14 статті 20 Закону. Адже одночасно йдеться про можливість звернення з заявою до органів Реєстру не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів (частина 3) і встановлюється заборона на таке звернення – «у разі, якщо станом на день звернення до органу ведення Реєстру виборця, зазначеного у частині тринадцятій цієї статті, виборчий процес з виборів Президента України, виборів народних депутатів України або місцевих виборів, процес всеукраїнського або місцевого референдуму уже розпочався, виборча адреса такого виборця не може бути змінена до завершення відповідного виборчого процесу або процесу референдуму» (частина 14)», – йдеться у висновках.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, позитивним є те, що обговорення такого важливого законопроекту розпочалося на рівні парламенту. «Рекомендація ГНЕУ щодо прийняття законопроекту в першому читанні відкриває можливості для повного розгляду законопроекту й, у разі необхідності, його удосконалення між першим і другим читаннями. Громадянська мережа ОПОРА, яка, серед іншого, здійснює моніторинг діяльності парламенту, постійно наголошує на необхідності повноцінного розгляду законопроектів у декількох читаннях і висловлює зацікавленість у широкому експертному та депутатському обговоренні законопроекту №6240. У той же час зауваження ГНЕУ щодо деяких суперечностей у положеннях вважаємо не повною мірою обґрунтованими. Варто зазначити, що законопроект передбачає можливість подачі виборцем заяви до органу ведення реєстру в будь-який час, але не пізніше, ніж на п’ятий день після початку виборчого процесу. Натомість виборець, який вже скористався можливістю змінити виборчу адресу, не зможе цього зробити повторно, якщо будь-який виборчий процес на певній території вже розпочався. І ми не бачимо тут жодного протиріччя, навпаки, вважаємо, що ця норма сприятиме свідомому визначенню виборцем своєї виборчої адреси», – наголосив експерт.

Нагадаємо, законопроект №6240 зареєстрували у Верховній Раді України 27 березня 2017 року. Цим документом пропонується внести зміни до Законів України «Про Державний реєстр виборців», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про місцеві вибори», забезпечивши виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Законопроект був розроблений експертами ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «Група Впливу», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народними депутатами України, із залученням представників громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Під законопроектом поставили свій підпис 24 народні депутати (Григорій Немиря, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Ганна Гопко та інші). Парламентарі-співавтори законопроекту є представниками всіх фракцій, а також позафракційними депутатами: фракції «Блок Петра Порошенка» – 11, «Народний фронт» – 2, ВО «Батьківщина» – 3, «Опозиційний блок» – 2, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, «Самопоміч» – 1, а також 4 народні депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи. Така широка підтримка законопроекту підвищує шанси на його прийняття в сесійній залі парламенту. Слід зазначити, що регіональне представництво депутатів-підписантів даного законопроекту також є достатньо широким: м. Київ, Донецька, Львівська, Закарпатська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Черкаська області та АР Крим.

Крім того, 13 квітня Голові Верховної Ради України Андрію Парубію був переданий лист із проханням направити цей документ на розгляд Венеціанської комісії для проведення оцінки та підготовки висновку щодо відповідності даного законопроекту міжнародним принципам та стандартам. Його підписали депутати-співавтори законопроекту №6240 Григорій Немиря, Валерій Пацкан, Рефат Чубаров, Георгій Логвинський, Ірина Луценко, Ганна Гопко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Олексій Рябчин, Наталія Веселова, Олександр Черненко, Вікторія Пташник та інші.