Народний депутат України Петро Порошенко (пройшов до парламенту як самовисуванець по виборчому округу №12 у Вінницькій області) заявив, що братиме участь у президентських виборах 2014.

Таку заяву він зробив зі сцени, встановленої на площі імені Стуса. Сюди на зустріч з політиком, анонсовану на 19 годину (напередодні по місту були розвішані афіша, а в поштових скриньках вінничан були листівки), зібрались кілька тисяч вінничан, також були організовано підвезені симпатики Петра Порошенка з районів області. У багатьох присутніх були в руках прапори з написом «Жити по-новому. Петро Порошенко».

vinytsya DSC05698

У своїй промові Порошенко пояснив, що гасло «Жити по-новому» він розуміє як «бути заможним, працьовитим і вільним». Він також подякував виборцям-вінничанам за підтримку, зокрема за те, що в 1998 р. Вінниця дала йому «шлях у політику» (був уперше обраний нардепом).

Саме тут, у місті Вінниці, на Вінниччині, я маю спитати вас відповідь на найважливіше питання в моєму житті. Маю зробити важливе оголошення. Дорогі друзі, дорогі земляки, рідні мої, я прийняв рішення: я збираюся балотуватися на посаду Президента України! – повідомив Петро Порошенко. Порошенко наприкінці своєї промови сказав, що  клянеться «не зрадити пам'ять Небесної сотні».

vinnytsya DSC05704

Слід зазначити, що на площі були присутні й інші гасла. Так, кілька місцевих активістів, опозиційних до екс-мера Вінниці В. Гройсмана, тримали плакати «Люстрацію Гройсману!» і «Геть фарбованого з кабміну» (натяк на те, що віце-прем’єр Гройсман є особою, наближеною до Порошенка), також активісти Вінницького майдану розгорнули напис: «Коли переселенці з Криму отримають офіційний статус?», роздавали запрошення взяти участь у Благодійному марафоні на підтримку української армії тощо.

Зустріч із Петром Порошенком у Вінниці починалась і закінчувалась виступами вітчизняних артистів. Так, співали народні артисти Тарас Петриненко і Тетяна Горобець. Згодом виступила співачка Джамала, яка виконала пісні кримськотатарською та українською мовами, виступав гурт «Kozak system».

Наприкінці зустрічі під час виконання пісні «Україно» Т. Петриненко проголосив: «Порошенко – наш президент!».

Тут же, на площі коло філармонії, новопроголошений кандидат у президенти провів брифінг для представників ЗМІ.

vinnytsya DSC05708