У день голосування на перших місцевих виборах 18 грудня типовими були зловживання, які мали місце і під час попередніх виборів, а саме: порушення процедури голосування, перешкоджання роботі спостерігачів, фальсифікації виборчих документів і присутності сторонніх осіб на виборчих дільницях.

19 12 opora354

 

Вчора, 18 грудня 2016 року, українці обирали органи місцевої влади (голову та депутатів відповідних рад) в 76 сільських, 46 селищних, 21 міській об’єднаній територіальній громаді,  а також одного старосту.

Як відзначають громадські спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, виборці 18 грудня були досить активні, голосування пройшло загалом в безконфліктній атмосфері з незначними порушеннями, які не мали спланованого характеру чи ознак зумисної і цілеспрямованої фальсифікації результатів народного волевиявлення.

«В день голосування спостерігачі ОПОРИ виявили 136 інцидентів, які мали ознаки порушення закону, – повідомляє Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм громадянської мережі ОПОРА. – Нашими представниками будо задокументовано ці факти зловживань та порушень, складено 22 акти та підготовлено 5 скарг. Найбільшу кількість порушень було зафіксовано в Житомирській, Дніпропетровській, Сумській і Запорізькій областях». Експерт звернула увагу на випадок у Львівській області (с. Пасіки-Зубрицькі Давидівської громади), де спостерігачів ОПОРИ не допустили на засідання ДВК № 460961. Невідома особа фізично завадила спостерігачам повернутися в приміщення дільниці, яке вони з відома членів комісії тимчасово залишили для складання заяви про виявлене правопорушення.

aivazovska

Дільничним виборчим комісіям не вдалося забезпечити дотримання усіх виборчих процедур в день голосування. «На ранкових засіданнях 16-ти дільничних виборчих комісій не вносилися жодні дані в протоколи про підрахунок голосів, – відзначає аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут, – що вказує на низький рівень правової компетентності та професійної підготовки членів виборчих комісій. Окрім того, у низці випадків офіційні спостерігачі не мали можливості повною мірою виконувати свої функції і слідкувати за дотриманням виборчих процедур, зокрема процесу підрахунку голосів, через зумисне перешкоджання їхній роботі». На 8-ми ДВК спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА повідомили про випадки їх недопуску чи видалення з дільниці. Окремі ж виборчі комісії (у Вінницькій, Донецькій областях), довільно трактуючи законодавство, перевищували свої повноваження та обмежували права спостерігачів, примусово утримуючи їх в приміщенні для голосування на етапі підрахунку голосів. Одночасно деякі комісії допускали присутність сторонніх осіб на своєму засіданні, що в поєднанні з перешкоджанням роботі спостерігачів свідчить про неспроможність забезпечити однакове застосування Закону.

neberykut 19 12

Громадське спостереження засвідчує, що узвичаєною практикою в малочисельних територіальних громадах, яка не сприймається  як порушення не лише зацікавленими виборцями, але й членами комісій, є недотримання порядку видачі виборчих бюлетенів. Спроби видачі бюлетенів без належних документів спостерігачі ОПОРИ зафіксували на 15-ти ДВК. Зокрема, на виборах до Вільської об’єднаної територіальної громади Черняхівського району Житомирської області (дільниця №181143) комісія своїм рішенням легітимізувала незаконний спосіб видачі бюлетеня, дозволивши виборцям голосувати без паспортів. «Те, що такі неправомірні дії членів комісій зазвичай знаходять підтримку та розуміння у виборців, вказує на критично низький рівень правової культури громадян і їхньої обізнаності із законом та наслідками його порушення», – говорить Олександр Неберикут.

Як і в день голосування 11 грудня, спостерігачі ОПОРИ відмітили незадовільний рівень матеріально-технічного забезпечення та пристосованості приміщень виборчих дільниць до голосування, що не лише створює додаткові незручності для виборців та членів комісій, але часто унеможливлює дотримання законності процесу голосування (зокрема забезпечення таємниці голосування).

«Хоча протягом виборчої кампанії виборці не проявляли значного інтересу до виборчого процесу і передвиборча агітація кандидатів (партій) не відзначалася інтенсивністю, активність виборців в день голосування на перших місцевих виборах 18 грудня 2016 р. виявилася достатньо високою, – зауважив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. – Так, станом на момент закриття виборчих дільниць, середня явка виборців склала 47,29%, рекордною дещо більше 79% – вона є у Закарпатській області». Активність виборців вказана без врахування об’єднаних даних по Барашівській сільській громаді (Житомирська область), Мостиській міській громаді та Жовтанецькій сільській громаді (Львівська область). Інтерес виборців до участі в голосуванні міг бути зумовлений, як вважає експерт, бажанням вплинути на формування новостворених представницьких органів об’єднаних громад, наділених ширшими повноваженнями і ресурсами.

kliuzhev

У Громадянській мережі ОПОРА відзначають, що спостерігачі організації в день виборів інтенсивно взаємодіяли з правоохоронцями, здійснивши 23 виклики поліції й офіційно надавши інформацію про зафіксовані правопорушення. Правоохоронні органи доклали належних зусиль для забезпечення громадського порядку на дільницях та збереження виборчої документації, однак їхня роль у реагуванні на порушення виборчого законодавства не  була достатньо ефективною.

Оскільки процес підрахунку голосів та встановлення результатів виборів ще триває, ОПОРА закликає ЦВК та комісії інших рівнів провести інформаційно-роз’яснювальну роботу і посилити контроль за процесом фінансової звітності суб’єктів виборчого процесу, а правоохоронні органи забезпечити оперативне розслідування порушень на перших місцевих виборах з метою забезпечення принципу невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Типові проблеми, виявлені в ході передвиборчої кампанії і в день голосування, вкотре актуалізують потребу підвищення правової культури виборців і професійної спроможності членів виборчих комісій, необхідність посилення профілактичної роботи та оперативного реагування на виборчі порушення з боку правоохоронних органів. Реалізація цих заходів має поєднуватися з комплексною реформою виборчого законодавства.

За коментарями звертайтеся: Ольга Айвазовська 0636179750, Олександр Клюжев 0636300068, Олександр Неберикут 0636286837.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року.

Моніторинг виборчого процесу у день голосування 18 грудні забезпечували 203 довготермінові спостерігачі ОПОРИ та мобільні спостережні групи у кожній з 143 територіальних громад.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.