Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала перші порушення у роботі дільничних виборчих комісій у чотирьох громадах Хмельницької області, де проходять вибори у об’єднаних громадах.

Так, на виборчій дільниці № 681219 у селі Пашуки Шепетівського району член комісії Ірина Перець хотіла проголосувати без паспорта, але цьому завадили спостерігачі. Внаслідок дискусії погодились, що без паспорта голосувати не можна, навіть якщо її всі знають в комісії.  Тому член комісії проголосує пізніше, коли сходить додому за паспортом.

Згідно з частиною 2 статті 3 Закону України «Про місцеві вибори», документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:

  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Також абзац другий частини 7 статті 77 ЗУ «Про місцеві вибори» передбачає пред’явлення документа виборцем при проведені голосування.

На виборчій дільниці № 681183 у селі Демківці  Чемеровецького району протокол засідання не вівся, процедура ранкового засідання не була дотримана, вивіска про виборчу дільницю відсутня. Дільниця відкрилась для виборців о 8:20.

Відповідно до частини 1 статті 77  голосування проводиться з 8 до 20 години без перерви.

Крім того, не вівся прокол ранкового засідання і на дільниці №651158 у селі Мар'янівка Чемеровецького району.

А на виборчій дільниці №681228 у селі Ленківці Шепетівського району не вистачає бюлетенів. Так, в списку 718 виборців, а бюлетенів для голосування за голову громади всього 713.

Відповідно до частини 6 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» кількість виборчих бюлетенів для голосування визначається відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 12 днів до дня голосування, виходячи з кількості виборців, включених до попередніх списків виборців на виборчих дільницях у межах відповідного виборчого округу, з урахуванням резерву виборчих бюлетенів, що становить 0,5 відсотка від кількості виборців на кожній виборчій дільниці у такому виборчому окрузі. Кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях у межах відповідного виборчого округу, визначається на підставі відомостей про кількість виборців, включених до попередніх списків виборців на виборчих дільницях, що отримуються територіальними виборчими комісіями, зазначеними у частині першій статті 75 цього Закону, від органу ведення Державного реєстру виборців після виготовлення таких списків виборців.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований