Громадянська мережа ОПОРА наполягає на тому, щоб парламент та Президент України невідкладно поставили крапку в питанні ротації членів ЦВК. Строк повноважень 12 з 15 членів ЦВК завершився ще у червні 2014 р., натомість подання Президента України щодо відповідних членів Комісії було зареєстровано у Верховній Раді України у червні поточного року.

Довготривале саботування процесу ротації складу ЦВК вже перетворилося у потужний інструмент дискредитації інституту виборів в Україні. Парламент та Президент України послідовно ігнорують вимоги національного законодавства, натомість процес узгодження кандидатур на посади нових членів ЦВК між Главою держави та депутатськими фракціями не відповідає мінімальним стандартам публічності.

Повідомлення детективами Національного антикорупційного бюро України та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень створює додаткові імпульси для посилення суспільного розчарування у здатності держави забезпечити законність виборчого процесу.

У контексті ситуації, пов’язаної із заміною членів ЦВК, офіційне розслідування можливих кримінальних правопорушень її Голови значно послаблює довіру громадян до прийнятих цим державним органом рішень та створює потенційні ризики для посилення непублічних впливів на процес адміністрування виборів. Подальше затягування із заміною членів ЦВК призведе до штучної політизації рішень Комісії та створить сприятливий ґрунт для різноманітних маніпуляцій у виборчій сфері.

Вважаємо, що розслідування щодо Голови ЦВК Михайла Охендовського має стати ще одним переконливим аргументом для Президента України та парламенту, щоб припинити практику бездіяльності та виконати обов’язок щодо призначення нових членів ЦВК. У той же час закликаємо правоохоронні органи забезпечити об’єктивне та неупереджене розслідування щодо Михайла Охендовського і гарантувати чинному Голові Комісії право на захист.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій раніше повідомляв публічно про готовність Президента України замінити частину вже запропонованих парламенту кандидатів на посади членів ЦВК для досягнення компромісу між депутатськими фракціями.

Відповідні кроки в найкоротші терміни з боку Президента України, якщо вони будуть здійснені, можуть позитивно вплинути на формування збалансованого складу ЦВК і врахування пропозицій від усіх депутатських фракцій та груп парламенту.