У Миргородському районі Полтавщини спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщені на електроопорах листівки з інформацією про відповідальність за порушення Закону України «Про місцеві вибори».

Такі листівки спостерігачі побачили у с. Великі Сорочинці. Вони поширені від імені Головного управління Національної поліції в Полтавській області.

У листівках міститься інформація про те, що згідно зі ст. 100 ЗУ «Про місцеві вибори», особи, винні в порушенні законодавства про місцеві вибори, притягуються до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності у встановленому законом порядку.

У листівках також наведені статті з Кримінального кодексу України (ст. 157-160), в яких вказана відповідальність за вчинення виборчих правопорушень.

16 12 sumy

Цікаво, що коли ОПОРА звернулася за коментарем до представників поліції, то вони заперечили будь-яку свою причетність до цих листівок.

«Я такого розпорядження не давав. Це точно не від Нацполіції. Тому наразі будемо з'ясовувати хто взяв на себе ініціативу розповсюдження таких листівок», - повідомив т.в.о. начальника Миргородського відділу поліції Володимир Река.

Варто зазначити, що добра, на перший погляд, ініціатива, є порушенням, оскільки на електроопорах оголошення розміщувати не можна.

Відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів»)  порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Полтавській області
тел.: +38 099 674 45 65
пошта: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.