Під час перевірки готовності ДВК до проведення голосування 18 грудня 2016 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили у приміщеннях двох ДВК (№120036 та №120037) агітаційні матеріали кандидатів на посаду Васильківського селищного голови та кандидатів в депутати Васильківської селищної ради.

Друковані агітаційні матеріали, виявлені в приміщенні ДВК, містили інформацію про кандидатів Сергія Павліченка, Анну Васильєву-Сарану та Зінаїду Голик.

16 12 dnipro

16 12 dnipro2

У Законі України «Про місцеві вибори» існують чіткі обмеження щодо форм проведення агітації та місць, де не можна розміщувати агітаційні матеріали. Однак в селищі Васильківка  члени ДВК не побачили таких норм у існуючому законодавстві.

Зокрема, члени ДВК №120037, після зробленого спостерігачами зауваження щодо порушення ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», відповіли що у ст. 60 немає таких норм та як доказ показали ст. 60 Закону України «Про вибори народних депутатів України», посилаючись на те, що вони проводять підготовку до виборів керуючись цим законом, тому що іншого в них немає.

16 12 dnipro3

ОПОРА наголошує, що згідно із пунктом 5 частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» участь у передвиборній агітації забороняється членам виборчих комісій протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій.

Згідно із пунктом 5 частини 9 цієї ж статті забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

За фактами порушення спостерігачами ОПОРИ були складені акти. В той же час ДВК усунули порушення, ще до того як спостерігачі залишили приміщення.

Крім того, у с. Васильківка, спостерігачами ОПОРИ були виявлені агітаційні матеріали без вихідних даних з символікою «Радикальної партії Олега Ляшка».

16 12 dnipro4

16 12 dnipro5

У селі Великомихайлівка виявлені агітаційні матеріали кандидата на посаду голови Великомихайлівської ОТГ Надії Якименко, а у с. Маломихайлівка – кандидата на посаду голови Великомихайлівської ОТГ Віталія Кононенка.

16 12 dnipro6

16 12 dnipro7

Зазначимо, що згідно ч. 2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори» «друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Спостерігачі склали акти про порушення Закону України «Про місцеві вибори» та звернулися дополіції.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.