Спостерігачі Громадянської мережа ОПОРА фіксують підвіз людей до виборчих дільниць. На автобусній зупинці та біля магазину спостерігачі помітили оголошення з графіком руху транспорту.

Так, до дільниці №230392 у селі Мала Токмачка Оріхівського району під’їхав жовтий шкілький автобус «ЕТАЛОН» з номером АР 5859 СН. Дізнатись, кому належить автобус, спостерігачам не вдалось, оскільки водій транспорту, відмовившись відповідати на їхні запитання, швидко поїхав з дільниці.

Крім того, на автобусній зупинці та біля магазину спостерігачі помітили оголошення з графіком підвозу виборців на дільниці. Оголошення не має підпису, тому невідомо, чи це ініціатива.

pidviz 11 12

avtobus 11 12 2

magazyn 11 12

magazin 11 12 2

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що Закон України «Про місцеві вибори» не визначає підвезення виборців безпосередньо як правопорушення, проте така ситуація в масових проявах може відкривати можливості для низки порушень з боку організаторів такого підвезення. Наприклад, можливість проводити агітацію за когось із кандидатів, що заборонено частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори»«Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації».

Нагадаємо, що у разі виявлення порушень виборчого процесу в день голосування можна звертатись за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Запорізькій області
тел. 0667404236

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.