На офіційному сайті Баранівської міської ради 30 листопада було опубліковано статтю з назвою «Пишаюсь можливістю працювати з міським головою», підписана заступницею міського голови – керуючою справами виконкому Оксаною Загорською. Авторка вихваляє свого керівника (з 18 листопада ще й кандидата-самовисуванця на посаду голови Баранівської міської ОТГ) та закликає мешканців громади «обдумати за кого потрібно віддати свій голос».

У матеріалі чиновниця розповідає, як міський голова, піклується про своїх підлеглих та сприяє їхньому розвитку та навчанню: «З 2011 року я працюю з міським головою Анатолієм Олександровичем Душком в Баранівській міській раді спочатку на посаді спеціаліста з юридичних питань, а з 12.11.2015 року – заступника міського голови – керуючого справами виконкому. Саме завдяки цьому керівнику працівники міської ради, які мали бажання працювати, щодня удосконалювали свої знання та фаховість. Анатолій Олександрович не боїться труднощів, він чітко та прямо йде до мети – покращити добробут населення, при цьому навчається сам та зобов’язує навчатися своїх підлеглих…»

Завершується публікація такими рядками: «А зараз хочу підкреслити велике значення того, хто буде керувати Баранівською міською об’єднаною територіальною громадою. Вважаю, що це має бути керівник, який прагне розвитку в усіх сферах життєдіяльності громади, має позитивний досвід, свою сильну команду, для якого справедливість, честь та совість є визначальними, що стане запорукою подолання усіх тих проблем, які стануть на шляху створення економічно та соціально успішної громади. Особисто я не хвилини не вагаюсь перед вибором за кого віддати свій голос, і впевнена, що кожен громадянин майбутньої Баранівської міської об’єднаної територіальної громади розуміє – майбутнє в наших руках, і саме тому ми маємо дуже виважено обдумати за кого потрібно віддати свій голос, щоб не було соромно перед нашими дітьми!»

baranivska miska rada

Baranivska miskrada publikatsia

Передвиборчою агітацією Закон України «Про місцеві вибори» називає будь-яку діяльність з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за кандидатів (ч. 1 ст. 54). На думку ОПОРИ, матеріал, опублікований на офіційному сайті міськради, має ознаки агітації і є результатом зловживання адміністративним ресурсом.

ОПОРА нагадує, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» органам місцевого самоврядування забороняється участь у передвиборній агітації. Крім того, у ч. 2 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено: кандидатам, які займають посади в органах місцевого самоврядування, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Порушення порядку ведення передвиборної агітації тягне за собою накладання штрафу. Зокрема, у ст. 212-9 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «Супроводження офіційних повідомлень у період виборчого процесу коментарями, що мають агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписами, кінозйомками, фотоілюстраціями про дії посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування як кандидатів у депутати та на посади сільських, селищних, міських голів – тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,
Пошта [email protected]

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.