У Волинській області окремі органи місцевої влади дозволили кандидатам розміщувати друковану агітаційну продукцію у приміщеннях сільських рад. Це прямо суперечить Закону України «По місцеві вибори», згідно з яким агітація у будівлях органів влади забороняється. Станом на початок агітаційної кампанії з виборів – 11 грудня, – попри зауваження спостерігачів, відповідні рішення не були змінені.

За результатами моніторингу Громадянської мережі ОПОРА стало відомо: дві сільські ради у Прилісненській і Поворській об’єднаних територіальних громадах своїми рішеннями надали дозвіл кандидатам розміщувати друковані агітаційні матеріали у приміщеннях цих рад.

Зокрема, у Поворській об’єднаній територіальній громаді Поворська сільська рада прийняла рішення № 10/1 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації» від 24 жовтня, яким визначила і обладнала стенд для розміщення матеріалів передвиборної агітації у будівлі сільської ради.

Povorska

Cхожа ситуація і у Прилісненській об’єднаній територіальній громаді. Там – у Серхівській сільській раді дозволили розміщувати агітаційні матеріали у своєму приміщенні.

«Виконком Серхівської сільської ради вирішив відвести місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації в с. Серхів. Обладнати у відведених місцях дошки оголошень та стенд у приміщенні сільської ради по вул. Довжиця, 31», - ідеться у рішенні № 70 виконавчого комітету ради «Про відведення та обладнання місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації» від 20 жовтня.

Serhivska

Згідно з частиною 4 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» – плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

Згідно з частиною 9 пункту 5 статті 60 цього ж Закону, – забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.