Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала законодавчі ініціативи миколаївських мажоритарників щодо їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства. 15 законопроектів народних депутатів, обраних до Верховної Ради по мажоритарним округам Миколаївщини, не відповідають вимогам антикорупційного законодавства.

Згідно зі статтею 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» усі проекти законів мають направлятись до Комітету з питань запобігання та протидії корупції.

Однак станом на 1 жовтня поточного року у 32 законопроектах миколаївських мажоритарників відсутні висновки Комітету щодо їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства. Серед них 6 проектів законів були прийняті Верховною Радою.

25 10 myk

Із 51 законопроекту, зареєстрованих депутатом Андрієм Вадатурським (ВО130) , 5 містять корупціогенні фактори:

  • (2566) проект Закону про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо удосконалення окремих процедур закупівель);
  • (2936) проект Закону про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» (щодо окремих прав особистих селянських господарств та органів місцевого самоврядування);
  • (3006-1) проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відумерлої спадщини на землі сільськогосподарського призначення;
  • (3107) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання роботи таксі, легкових автомобілів на замовлення та інформаційно-диспетчерських служб;
  • (2739)проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного).

Останній, незважаючи на негативний висновок Комітету з питань запобігання та протидії корупції, був прийнятий парламентом та підписаний президентом. Ще 13 законодавчих ініціатив Вадатурського не містять висновку Комітету.

Нардеп Олександр Жолобецький (ВО № 129) станом на 1 жовтня виступив автором та співавтором 38 законодавчих ініціатив, серед яких 8 не мають висновків Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції , а 5 не відповідають вимогам антикорупційного законодавства:

  • (1797-1) проект Закону про страхування (принятий Верховною Радою);
  • (3111) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення та ведення Кредитноиго реєстру Національного банку України (проект відкликано);
  • (3157) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками;
  • (3649) проект Закону про внесення змін до Закону України «Про прикордонний контроль» щодо змінення правил та умов перетинання державного кордону членами екіпажу суден;
  • (3856) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних умов надання фінансових послуг.

7 законопроектів із 32 зареєстрованих Борисом Козирем (ВО № 127) не містять висновки відповідного комітету , а ще 5 мають корупційну складову:

  • (1797-1) проект Закону про страхування;
  • (2475а) проект Закону про внутрішній водний транспорт;
  • (2476а) проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей справляння рентної плати за спеціальне використання води та оподаткування земель внутрішнього водного транспорту;
  • (3111) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України;
  • (3649) проект Закону про внесення змін до Закону України «Про прикордонний контроль» щодо змінення правил та умов перетинання державного кордону членами екіпажу суден.

Народний депутат Олександр Лівік (ВО № 131) зареєстрував 29 законопроектів, з них 9 не мають висновку Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, а 2 не відповідають вимогам антикорупційного законодавства:

  • (2529а) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури землевідведення для будівництва об'єктів з виробництва теплової та/або електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива;
  • (3157) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками.

З 20 зареєстрованих нардепом Артемом Ільюком (ВО128) законопроектів 3 не мають висновків відповідного комітету, а один не відповідає вимогам антикорупційного законодавства:

  • (4076) проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державну службу» (щодо запобігання корупції у судовій системі).

Депутат Аркадій Корнацький з початку каденції зареєстрував 10 законопроектів, серед яких один має корупційні ризики:

  • (2267) Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо децентралізації повноважень із розпорядження землями).
 
За коментарями звертайтеся:
 
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.