Сьогодні, 9 вересня 2016 року, о 9:00 мало відбутися судове засідання за скаргою офіційного спостерігача Громадянської мережі «ОПОРА» щодо оскарження дій та бездіяльності Прокуратури м. Києва у зв’язку із закриттям кримінального провадження щодо підкупу виборців на місцевих виборах в Чернівцях. Втім, через відсутність відповідача засідання було перенесене на 10 жовтня.

Закриття Прокуратурою м. Київ кримінального провадження щодо фігуранта підкупу виборців у м. Чернівці Ростислава Білика було оскаржене до Печерського районного суду м. Києва. ОПОРА вважає закриття провадження необґрунтованим та незаконним і вимагає скасування постанови прокурора, повноцінного досудового розслідування з усіма процесуальними діями.

У своїй скарзі позивач просить суд зобов’язати Прокуратуру м. Києва надати відповідь на клопотання від 17.08.2016 року про надсилання копії постанови про закриття кримінального провадження №12015260040003235 та надати копію постанови про закриття кримінального провадження заявнику, а також скасувати постанову старшого прокурора Прокуратури м. Києва Коваленко О. В. від 25.07.2016 р. про закриття кримінального провадження № 12015260040003235 від 25.10.2015 року стосовно Білика Р. Р. та відновити кримінальне провадження стосовно підозрюваного Білика Р. Р.

Як повідомила Громадянській мережі ОПОРА представник позивача,  юрист : «Представники прокуратури 9 вересня у призначений час засідання до суду не з'явилися. Окрім того, матеріали кримінального провадження, що були витребувані слідчим суддею, до суду не передавалися».

Наступне засідання у цій справи суд призначив на 10 жовтня 2016 року, о 9:00. Воно відбудеться за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А.

Хронологія подій:

25 жовтня 2015 року спостерігачі ОПОРИ в Чернівцях на одній з дільниць в студмістечку національного університету зафіксували масове фотографування бюлетенів з позначкою “за” кандидата Ростислава Білика, який балотувався до Чернівецької міської ради від партії “Рідне місто”. Студентам пропонували від 300 до 450 грн.

9 листопада 2015 року Шевченківській районний суд м. Чернівці виніс вирок трьом особам, які були залучені в схему організації підкупу виборців. Їх було визнано винними у вчиненні злочину і засуджено до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік (ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Ростиславу Білику було оголошено підозру та оголошено в розшук як особу, що переховується від органів влади. Також було відкрито окреме кримінальне провадження, досудове розслідування здійснювалось Шевченківським райвідділом поліції Чернівецької області.

27 травня 2016 року кримінальне провадження щодо Ростислава Білика “для здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у м. Київ” (Постанова першого заступника Генерального прокурора України Юрія Севрука).

27 травня 2016 року Прокуратурою м. Києва досудове розслідування було зупинено у зв’язку з невстановленням місцезнаходження Ростислава Білика.

18 липня 2016 року кримінальне провадження відновлено у зв'язку з тим, що утікач самостійно з’явився до правоохоронних органів і надав покази.

25 липня 2016 року старшим прокурором Прокуратури м. Києва Оленою Ковальчук досудове розслідування у кримінальному провадженні закрито у зв'язку з відсутністю в діянні Ростислава Білика складу кримінального правопорушення.

5 вересня 2016 року громадянин , який є заявником та свідком в справі підкупу, не погоджуючись з постановою про закриття кримінального провадження, прийнятою старшим прокурором Ковальчук О. В., подав скаргу до Печерського районного суду м. Києва на дії Прокуратури м. Київ.