На дільниці № 740860 (с. Радянська Слобода Чернігівського району) члени дільничної виборчої комісії вимагали припинити відеозйомку, намагалися відібрати камеру та фізично перешкоджали спостерігачу вийти із приміщення дільничної виборчої комісії.

У ніч з 17 на 18 липня спостерігач ОПОРИ, яка була присутня при підрахунку голосів на дільничній виборчій комісії в селі Радянська Слобода, зробила зауваження членам комісії про те, що після завершення процесу підрахунку та заповнення всіх необхідних документів, вони  мають невідкладно виїхати до окружної виборчої комісії № 206.

Члени комісії категорично не погодилися з цим, почали вимагати у спостерігача, щоб вона видалила відео, намагалися відібрати телефон і завадити їй викликати поліцію, фізично не випускали із приміщення дільничної комісії.

Зрештою, на місце події прибули інші спостерігачі ОПОРИ та правоохоронці. Було написано заяву в поліцію, інформація про даний інцидент внесена в єдиний реєстр досудових розслідувань за статтею 157 Кримінального кодексу України: "Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк".

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.