Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 16 липня 2016 року, що представниками політичної партії «Наш край», від якої в 114-му окрузі балотується кандидат в народні депутати України Сергій Шахов, роздають соціальні картки від благодійного фонду «НАШ КРАЙ»  виборцям, котрі можна буде обміняти на матеріальну винагороду після дня голосування у розмірі до 3 тис. грн.

Картки, що отримали виборці, є тимчасовими. Їх треба активувати та обміняти після дня голосування  на постійну картку, на яку буде нараховано  до 3 тис. грн. Як повідомили в благодійному фонді «НАШ КРАЙ», цими коштами можна буде розраховуватись за електроенергію.

Виборець (прізвище з метою безпеки не називаємо), який повідомив про ці факти спостерігачів ОПОРИ, розповів про те, що розповсюдження соціальних карток розпочалось кілька днів тому, його організовує мережа агітаторів від благодійної організації «НАШ КРАЙ». Зустрічі, як правило, проводять у приватних будинках, куди запрошують сусідів зі свого села та роздають соціальні картки в подарунок, обіцяючи після правильного голосування надати матеріальну винагороду.  Проводити обмін тимчасових карток на постійні з матеріальною винагородою будуть в місцевих штабах партії «Наш край».  

Громадські спостерігачі ОПОРИ подзвонили до одного з офісів організації «НАШ КРАЙ» в м. Новопсков, куди виборцям необхідно буде звертатись після дня голосування та обмінювати тимчасові картки на постійні.

Представник штабу кандидата в ОВО №114 від політичної партії «Наш край» Сергія Шахова  Ольга Марченко підтвердила інформацію спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, що соціальні картки роздавались волонтерами партії «Наш край», ці картки є тимчасовими і їх можна активувати після дня голосування у випадку, якщо виборець проголосує за кандидата Сергія Шахова 17 липня 2016 р. Після дня голосування необхідно буде прийти в офіс партії та обміняти тимчасові соціальні картки на банківські, на які буде нарахована матеріальна винагорода. Відповідно до слів Ольги Марченко, цими картками можна користуватись для сплати за електроенергію. Також до карток додається інструкція, де зазначено, як активувати картку та розмір матеріальної винагороди, яку нібито зможе отримати виборець.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що такі методи агітації кандидатом в народні депутати Сергієм Шаховим грубо порушують ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», згідно з якою забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. За порушення цієї статті передбачена кримінальна відповідальність згідно зі ст. 1591 ч. 2 ККУ: «Умисне здійснення внеску на підтримку політичної партії особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права, умисне здійснення внеску на користь політичної партії фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі, умисне надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі чи особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права, а так само умисне отримання внеску на користь партії від особи, яка не має права здійснювати такий внесок, або у великому розмірі, умисне отримання у великому розмірі фінансової (матеріальної) підтримки у здійсненні передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму, умисне отримання такої фінансової (матеріальної) підтримки від особи, яка не має права надавати таку фінансову (матеріальну) підтримку, - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.