15 липня в місті Лохвиця представник кременчуцького осередку партії «Опозиційний блок» Сергій Горбатюк погрожував та перешкоджав діяльності офіційного спостерігача від Громадянської мережі ОПОРА.

15 липня о 18:00 в Сквері героїв України, що в центрі міста Лохвиця, відбулося традиційне для кандидата від «Опозиційного блоку» Олександра Березянського свято морозива, яке супроводжувалось безкоштовною роздачею морозива, солодкої вати та попкорну. Крім цього, були облаштовані безкоштовні дитячі атракціони – батути, каруселі. При цьому роздачу солодкої вати та попкорну здійснювали молоді люди в агітаційних жилетках з написом «За мир і розвиток, за Олександра Березянського», а сам кандидат власноруч роздавав морозиво.

15 07 Na Poltavschini predstavnyk opozycijnogo bloku pereshkodzhav ta pogrozhuvav sposterigacham oporyphoto1

15 07 Na Poltavschini predstavnyk opozycijnogo bloku pereshkodzhav ta pogrozhuvav sposterigacham oporyphoto2

 

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям безоплатно товарів послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Спостерігачами ОПОРИ щодо ймовірного порушення виборчого законодавства була викликана поліція. Після складання заяви полісмени почали допит чоловіків в агітаційних жилетах, що здійснювали безкоштовну роздачу попкорну та солодкої вати. Під час взяття пояснення член команди Березянського, який входить до кременчуцького осередку «Опозиційного блоку», Сергій Горбатюк та ще два невідомих чоловіки в червоних футболках міцної тілобудови, котрі активно брали участь в акції з роздачі морозива, почали словесно ображати та погрожувати представникам ОПОРИ. Зокрема, Горбатюк пригрозив відкусити вухо спостерігачу та проткнути ручкою око. Коли спостерігач намагався зафільмувати на відео конфліктну ситуацію Горбатюк спробував вихопити телефон. При цьому співробітники поліції, що знаходились поруч, навіть після звернення щодо погроз та перешкоджання діяльності спостерігача ОПОРИ жодним чином не відреагували. У той момент поруч також знаходився виконуючий обов’язки керівника Лохвицької поліції підполковник Віталій Браславець, до якого звернутись спостерігачі. Втім, підполковник повідомив, що зараз підійде, проте так і не повернувся.

15 07 Na Poltavschini predstavnyk opozycijnogo bloku pereshkodzhav ta pogrozhuvav sposterigacham oporyphoto3

на фото – Сергій Горбатюк

Представник ОПОРИ склав заяву стосвно нападу та перешкоджанню професійної діяльності офіційного спостерігача. Натомість Горбатюк звинуватив спостерігачів у «чіплянні до людей» та склав відповідну заяву до правоохоронних органів.

Згодом, коли правоохоронці покинули місце подій, спостерігачі мали приватну розмову з Сергієм Горбатюком, який відкрито погрожував, що у разі оприлюднення інформації: «Якщо хоча б слово про мене вийде у вас на сайті, то я прийду до вас додому і, будьте готові, що з вами може щось статися. Я й зараз можу просто сказати хлопцю, щоб він вам по бороді надавав і він це зробить».

Згідно з частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ним своїх повноважень, поєднані із застосуванням насильства, погрозою чи фактичним знищенням або пошкодженням майна, - караються обмеженням чи позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області

тел.+38 099 674 45 65,

електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com

Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області

тел.+38 050 406 20 15,

електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.