Протягом нинішньої передвиборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ вже неодноразово зверталися з заявами до правоохоронців про можливе вчинення порушень виборчого законодавства. Протягом двох тижнів належної реакції працівників Жовтневого відділення поліції так і не дочекалися.

20 і 22 червня спостерігачі ОПОРИ подали заяви про відсутність вихідних даних на агітаційній друкованій продукції кандидатів (ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України"). 29 червня – про ознаки непрямого підкупу виборців (ст. 160 Кримінального кодексу України та ст. 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України").

photo DNIPRO 2016 07 07 police

У відповіді на заяву від 20 червня йдеться про відсутність даних для включення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що є очевидним, адже заява стосувалася адміністративного правопорушення. По факту заяви щодо відсутності вихідних даних жодного слова. За словами працівниці Жовтневого відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області молодшого лейтенанта поліції Сухової Ольги Олександрівни інша заява ОПОРИ від 22 червня і досі залишалася "не розписаною", тобто без визначення відповідального працівника. Слід зазначити, що Ольга Сухова перебувала на робочому місці у форменому одязі та зі зброєю, однак без службового посвідчення.

Відсутність практичних наслідків по заявах спостерігачів ОПОРИ змусила заявників прийти до керівництва відділення. Їх прийняв заступник начальника – начальник слідчого відділу майор поліції Незять Дмитро Миколайович. Він запевнив, що відповідь по зверненню 20.06. не остаточна, а заяву від 22.06 розглядає дільничний. Спостерігачем ОПОРИ було написано ще одну заяву, щодо надання інформації про складені та направлені до суду адміністративні протоколи.

Доля заяви про непрямий підкуп виборців залишається невідомою, хоча внесення даних до ЄРДР має відбуватися протягом 24 годин, тобто не пізніше 30.06.2016.

ОПОРА і надалі контролюватиме хід розслідування порушень виборчого законодавства та встановлення і притягнення до відповідальності порушників.

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.