4 липня членів ДВК від 10 суб’єктів виборчого процесу в 114-му виборчому окрузі було позбавлено повноважень з боку ОВК. Причиною такого рішення окружної комісії стало те, що цих членів ДВК також було зареєстровано як офіційних спостерігачів.

Цей факт спостерігачам ОПОРИ підтвердила секретар ОВК №114 Олена Бородавко: «Сьогодні наша комісія виключила з ДВК частину членів за причиною того, що вони були паралельно зареєстровані як офіційні спостерігачі, тобто двійники. Наразі ОВК рахує скільки точно таких членів дільничних комісій було позбавлено повноважень

Також спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА ситуацію прокоментував адвокат Ігор Слєсарєв: «До мене звернулись 10 субєктів виборчого процесу в 114-му окрузі. Так незаконним шляхом було виключено зі складу ДВК членів від Народного фронту, кандидатів Юрія Боклагова, Наталії Глухової, Михайла Жаркова, Дмитра Клименка, Любові Радневич, Миколи і Наталії Ширкових та Галини Ярошенко. Від цих субєків подання кандидатур до ДВК було зроблено 28 червня. Документи, а саме копії паспортів та представництв в електроній формі голова ОВК від «Опозиційного блоку» Євген Байрамов передав третім невідомим особам. Після чого, цих кандидатів чи членів ДВК від зазначених суб’єктів було зареєстровано офіційними спостерігачами від кандидата Миколи Тасюка, котрий вважається технічним кандидатом від кандидата Бориса Лебєдєва.»

Крім того Ігор Слєсарєв зазначив, що роботи у ДВК позбавлено приблизно 200-300 осіб: «Наразі точної цифри кількості знятих членів ДВК немає, вона становить вона приблизно 200-300 осіб. Бо є неспівпадіння з цифрами у постанові та додатку. Згідно з додатком знято десь 305 членів, а згідно з постановою – 279. Тому зараз ведеться підрахнок і готується заява до поліції.»

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.