Кандидат у народні депутати по виборчому округу № 23 Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка) під час свого агітаційного заходу в с. Прилісне Маневицького району роздавав виборцям вила. Питання щодо законності такого способу агітації з боку кандидата виникли не лише у Громадянської мережі ОПОРА, але і у представників правоохоронних органів. Агітаційний захід, що супроводжувався роздачею вил, відбувся 2 липня.

Дізнавшись про агітаційний захід кандидата від Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Були, який мав відбутись у с. Прилісне Маневицького району, на якому кандидат мав намір роздавати виборцям так звані «антикорупційні вила», як це уже було 27 червня у м. Камінь-Каширський, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА повідомив про це представників Маневицького відділу ГУ НП у Волинській області. Після цього спостерігач ОПОРИ разом із правоохоронцем виїхали в населений пункт для вияснення обставин.

Прибувши на місце події об 11:00 2 липня, спостерігач ОПОРИ та поліцейський дійсно потрапили на агітаційний захід кандидата, який відбувався поблизу ринку у с. Прилісне. У своєму виступі Сергій Була закликав виборців прийти на вибори і зробити правильний вибір.

«Тільки від вашого вибору залежить добробут кожного з вас. Повірте, усі ті, хто віддасть голос за мене, я вас не підведу! Прошу прийняти від Радикальної партії Ляшка вила як символ нашої партії», - заявив Сергій Була.

Agitacijnyj zahid

По завершенню свого виступу, Сергій Була особисто роздав виборцям «антикорупційні вила» із наліпками, на яких міститься напис «Кандидат у народні депутати України по мажоритарному виборчому округу № 23 Сергій Була» та логотип Радикальної партії Олега Ляшка.

Vyla 2

Vyla

Представник правоохоронних органів на місце події викликав слідчо-оперативну групу і опитав присутніх на заході осіб, які отримали подарунки від кандидата. Після цього поліцейський звернувся до Сергія Були для встановлення особи та обставин, що відбулись, і попросив кандидата показати документи, але той, представившись кандидатом, відмовився це зробити. Натомість, Сергій Була заявив, що правоохоронці некомпетентні у питаннях виборчого законодавства і надасть документи на придбання вил лише як відповідь на інформаційний запит. Окрім цього, кандидат був обурений такими діями поліції та зазначив, що буде скаржитись керівництву ГУ НП у Волинській області. Завершивши допит свідків, представники слідчо-оперативної групи залишили місце події. Наразі по даному випадку ведеться досудове слідство.

Нагадаємо, що на своєму офіційному сайті 27 червня Сергій Була опублікував інформаційний матеріал та відео про роздачу таких же подарунків виборцям у м. Камінь-Каширський. Після цього випадку прес-служба Громадянської мережі ОПОРА зверталась до кандидата із проханням надати документи на придбання вил. Втім, відповіді не отримали.

Відповідно до ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Також нагадаємо, що згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. N 928-VIII, розмір мінімальної заробітної плати в Україні у 2016 році становить 1450 грн.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.