2 липня у Чернігівському окружному адміністративному суді розглядалася справа за позовом довіреної особи кандидата у народні депутати Тімоша Віталія Вікторовича до ОВК № 206 про визнання протиправною та скасування Постанови щодо відхилення кандидатур, запропонованих окремими субєктами подання до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 17 липня 2016 року.

Нагадаємо, у середу, 29 червня, прийом подань від кандидатів у народні депутати України було призупинено більш ніж на 8 годин. Подання не реєстрували через те, що доступ до журналу реєстрації документів заяв і скарг, у який вносяться відомості про прийняті документи, мав лише голова комісії Євгеній Артеменко. Через погіршення стану здоров’я, його госпіталізували, відтак робота комісії з прийому подань була заблокована. За час бездіяльності членів комісії, до обов’язків яких належить прийом документів від суб’єктів виборчого процесу, в приміщенні ОВК утворилася черга з кандидатів та їх довірених осіб, які очікували на можливість реалізувати своє право подавати кандидатури до складу ДВК. Станом на 23:59 29 червня у черзі залишалося близько 20 осіб, тож їхні подання приймалися уже вночі 30 червня, про що заступник голови виборчої комісії Ірина Примера робила відповідні записи у журналі.

Таким чином, частина кандидатів, які через прогалини в роботі комісії не мали змоги внести подання вчасно, були позбавлені можливості реалізувати своє право делегувати членів до складу ДВК. У результаті, для участі в жеребкуванні на включення до складу ДВК комісія прийняла подання лише від 33 із 66 суб’єктів.

1 липня ОВК № 206 було винесено на голосування проект Постанови щодо відхилення кандидатур, запропонованих окремими субєктами подання до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 17 липня 2016 року. Однією з підстав відхилення було пропущення сроку їх внесення  -  після 24 години 29 червня.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 107 Закону України “Про вибори народних депутатів України” (далі - Закон), дільничні виборчі комісії утворюються за поданнями суб’єктів внесення подання, що вносяться до окружної виборчої комісії не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування, тобто до 24 години 29 червня.

Натомість праву зазначених суб’єктів на внесення подань корелює обов’язок окружної виборчої комісії належним чином організувати їх прийом та реєстрацію (п.п. 1, 5 ст. 31, п. 3 ст. 107, ст. 28 Закону)

Тобто, окружна виборча комісія допустила бездіяльність під час внесення подань, призупинивши процес прийняття подань більше ніж на 8 годин, а закінчила о 02:05 30 червня, прийнявши документи від 66 кандидатів. Після цього комісією було відхилено кандидатури, внесені після 24:00 29 червня.

Цей факт викликав обурення зі сторони кандидатів у народні депутати, які не мали змоги реалізувати своє право на внесення кандидатур до ДВК, результатом чого стало звернення довіреної особи кандидата у народні депутати Тімоша Віталія Вікторовича до Чернігівського окружного адміністративного суду з позивною заявою проти ОВК № 206, подання від якого було зареєстровано о 02:05 30 червня.

“Наріжним каменем” судового розгляду стало клопотання, внесене позивачем, про забезпечення позову - про заборону комісії виносити постанову про формування складу дільничних виборчих комісій до моменту винесення рішення суду.

Також позивач зазначає вудсутність оприлюднення даної постанови на стенді офіційних матеріалів комісії та той факт, що її не було надано кандидатам, подання яких були відхилені.

Зазначимо, що ст. 35 Закону передбачає порядок оприлюднення постанов виборчими комісіями, відповідно до якої постанова мала бути оприлюднена не пізніше ранку наступного дня після її прийняття (тобто вранці 2 липня, чого не відбулося). Копії постанови не пізніше ніж через 4 год. після її прийняття мали бути надані на вимогу суб’єкта виборчого процесу, якого вона стосується, що також було порушено.

Представник відповідача ОВК № 206 відзначила, що забезпечення позову не має сенсу у зв’язку з тим, що жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вже відбулося і запевнила, що в оперативному порядку надасть усю документацію ОВК, що підтверджує даний факт.

Незрозумілою є позиція представника відповідача  Іщенко Ганни Михайлівни з приводу надання колегії суддів некоректної інформації.  Адвокат зазначила, що  ДВК вже сформовані і на підтвердження своїх слів надала не постанову про формування складу дільничних виборчих комісій, яка є результатом процесу формування ДВК (і на той момент ще не існувала), а витяг з протоколу окружної виборчої комісії щодо проведення жеребкування членів ДВК, в якому навіть не міститься прізвищ членів ДВК. Також слід зазначити, що остаточний склад ДВК було затверджено лише після 16:00 2 липня 2016 року, в той час, як частина членів ОВК перебувала в суді і не могла брати участь в засіданні.

На запитання головуючої колегії суддів, де зазначене остаточне рішення ОВК з приводу формування дільничних комісій,  Іщенко Ганна Михайлівна зазначила: “Остаточне рішення це є ці 193 аркуші.”

Відповідно до п. 3 ст. 35 Закону рішення виборчої комісії з розглянутого питання оформлюється у формі постанови - тобто результатом проведення жеребкування і формування ДВК є ПОСТАНОВА ПРО ФОРМУВАННЯ СКЛАДУ ДІЛЬНИЧНИХ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ. Натомість наданий протокол є просто роздруківкою даних, що були внесені до системи “Вибори” під час жеребкування і формується даною системою автоматично.

Тобто, представником відповідача свідомо було зроблено заміну понять “Постанова” та “протокол”, результатом чого стало відхилення судом клопотання про забезпечення позову.   

Як свідки стороною позивача викликались члени окружної виборчої комісії, зокрема Мозгова Ольга Василівна, Івашко Олександр Григорович, секретар Соломаха Сергій Васильович, а також довірена особа кандидата у народні депутати Власенка Юрія Дмитровича. Усі свідки вказали на те, що саме проблеми в організації прийому подань ОВК № 206 призвели до того, що кандидати не мали змоги вчасно внести подання про внесення кандидатур до складу ДВК.

Зазначений позов був задоволений частково - суд визнав протиправною та скасував постанову в частині відхилення подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від кандидата у народні депутати України Тімоша Віталія Вікторовича. У іншій частині - щодо скасування даної постанови відмовлено.

Тобто, кожен з кандидатів, який вніс подання після 24:00 29 червня, має звертатись до суду і поновлювати право брати участь у формуванні ДВК персонально щодо себе. У скасувані постанови про відхилення кандидатур в цілому було відмовлено. Найцікавішим є той факт, що даним поданням була внесена лише 1 кандидатура до складу ДВК, однак це не виключає необхідність проведення повторного жеребкування та формування складу дільничних виборчих комісій.

Представники Всеукраїнської громадської організації “Громадянська мережа “ОПОРА” уважно слідкують за тим, як буде виконуватись рішення суду ОВК № 206 після закінчення сроку апеляційного оскарження (2-денний термін).

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 382 Кримінального кодексу України, невиконання судового рішення, вчинені службовою особою, - караються штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зазначимо, що окрім даної заяви, із позовом про скасування вищезазначеної постанови ОВК 206 звернулись: довірена особа кандидата Єрмакова Олександра Юрійовича, кандидат Кухар Едуард Володимирович та довірена особа кандидата Черненко Валентини Анатоліївни. Судові засідання за цими заявами відбудуться у понеділок 4 липня. Необхідно звернути увагу, що вищезазначені позивні заяви є майже ідентичними.

 
Автор відео: Ольга Рябуха, Громадянська мережа ОПОРА

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.