В смт Новопсков спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було зафіксовано машини швидкої допомоги, на котрих була наліпки з брендом «Фонду Валерія Мошенського».

В Новопскові (ОВО №114) роз’їжджають автомашини «Нива» з надання первинної медичної допомоги, на яких розташовано рекламу «Фонд Валерія Мошенського», котрий належить кандидату-самовисуванцю в ОВО №114 на проміжних парламентських виборах Валерію Мошенському. На бокових дверях автомобіля розміщено наліпки червоного кольору з надписом «Це авто є дарунком фонду Мошенського» та на задніх дверях розташована наліпка з надписом «Фонд Мошенского» та символіка даного фонду.

avto fond Luhansk

avto fond Luhansk2

avto fond Luhansk3

Факт того, що автомашини були подаровані «Фондом Валерія Мошенського», спостерігачам ОПОРИ підтвердив головний лікар Новопсковського РТМО Сергій Мага: «Так, ці машини «Фонду Валерія Мошенського». Він їх подарував ще в 2014 році, коли були парламентські вибори, центру первинної медико-санітарної допомоги

Інформацію ОПОРІ про машини швидкої допомоги, подаровані «Фондом Валерія Мошенського» також підтвердив головний лікар Новопсковського центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Калюжний: «Ці машини дійсно нам подарував «Фонд Валерія Мошенського». Подаровані нам вони були ще в 2013-му чи 2014-му році, я точно не памятаю. А що стосується наліпок на машинах, то це ми вирішили змінили формат і наклеїли їх ще півроку тому, коли ніхто не знав що відбуватимуться проміжні вибори.»

Сам кандидат в народні депутати України в ОВО №114 Валерій Мошенський та його представники відмовились надавати будь-які коментарі з цього приводу.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що такі методи ведення агітації кандидатами можна трактувати як непрямий підкуп виборців. Відповідно до статті 74 частини 13 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.».

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.