Розповсюдження агітаційних матеріалів, виступи кандидатів та використання благодійного фонду, - зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у неділю, 19 червня, у смт Маневичі (23-й виборчий округ) під час святкування Дня селища, організованого Маневицькою селищною радою.

Після вітальних слів від голови Маневицької селищної ради Олександра Гаврилюка та голови Маневицької районної державної адміністрації Андрія Линдюка, на сцену вийшли перший заступник голови Волинської обласної ради, кандидат у 23-му виборчому окрузі Олександр Пирожик (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»), депутат Луцької міської ради, кандидат у 23-му виборчому окрузі Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка) та кандидат у 23-му виборчому окрузі Юрій Кулачек. Усі троє зі сцени привітали маневиччан зі святом, а двоє останніх ще й назвались кандидатами.

«Шановні жителі селища Маневичі! Від щирої душі вітаю вас з подвійним святом: з зеленими святами та зі святом вашого міста. Я переконаний, що ваше селище виросло уже до міста. Від депутатів Луцької міської ради, від міського голови, від себе особисто як кандидата у депутати від Радикальної партії Олега Ляшка я вітаю вас зі святом. Переконую вас, що ми будемо робити все для того, щоб добитися результату, щоб отримати те, на що заслуговуємо ми», - заявив Сергій Була.

Sergij Bula

Перед мешканцями смт Маневичі виступив з вітальним словом і Юрій Кулачек як кандидат у 23-му виборчому окрузі.

Jurij Kulachek

«Шановні маневиччани, земляки, волиняни! Сьогодні я у ролі кандидата у народні депутати вітаю вас зі святом Трійці. Вітаю вас також з Днем медичного працівника та з Днем міста», - зазначив Юрій Кулачек.

Крім того, під час свята і Олександр Пирожик, і Сергій Була, і Юрій Кулачек разом зі своїми агітаторами розповсюджували друковані агітаційні матеріали. Зокрема, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували розповсюдження агітаційних газет з інформацією про кандидата Олександра Пирожика та його зображенням; автомобіль з агітаційними листівками, на яких зображений портрет кандидата, номер виборчого округу та гасло «Зуміли відстояти, зможемо змінити!» у підтримку Юрія Кулачека; та розповсюдження агітаторами друкованих листівок із гаслом «Винесемо олігархів і владу на вилах» із зображенням кандидата у народні депутати Сергія Були. Уся агітаційна продукція містить інформацію про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу

Agitacija Kulacheka

Agitatoru Svobody

Громадянська мережа ОПОРА взяла коментар щодо організованого свята та запрошених кандидатів у Маневицького селищного голови Олександра Гаврилюка.

«Свято організувала селищна рада. Свято проводилося не з метою представлення кандидатів, а це свято селища. Я був категорично проти, щоб представляли кандидатів під час урочистостей, а після урочистостей вони всі мали рівні умови, щоб виступати як кандидати. Перед проведенням урочистостей кандидати підходили, просили надати їм слово. Ми їм слово надали як гостям, депутатам різних рад. Назватись кандидатами – це була їх ініціатива. Кандидати порушили своє слово, поступили непорядно», - розповів посадовець.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Після урочистостей, організованих Маневицькою селищною радою, на тій же сцені з’явились банери благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», заступником керівника якого є кандидат у народні депутати України у 23-му виборчому окрузі Ірина Констанкевич («Українське об’єднання патріотів «УКРОП»).

Під час заходу зі сцени неодноразово звучав наступний текст: «Допомога та зміни в гуманітарній сфері стануть ще вагомішими в разі проходження до Верховної Ради України заступника голови правління благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ірини Констанкевич. Благодійний фонд та Ірина Констанкевич вітають маневиччан зі святом Трійці, з Днем народження Маневич та днем медичного працівника».

Tilky razom

Ірину Констанкевич неодноразово зі сцени представляли кандидатом, звучали прохання підтримати кандидата на виборах. Під час святкового концерту зі сцени виступала і сама Ірина Констанкевич. Як розповів Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, з Констанкевич як кандидатом селищна рада жодних договорів не укладала, погоджень на розміщення сцени не давала. Нагадаємо, що усе дійство відбувалося з ініціативи благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», у якому працює кандидат.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України»рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується забороною використання кандидатами у депутати, партіями – суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів.

 

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.