13 червня ОПОРА зафіксувала порушення правил ведення агітації у 206 виборчому окрузі з боку кандидатів в народні депутати України Єгора Фірсова (самовисуванець), Юрія Власенка (ВО “Батьківщина) та Дмитра Блауша (Радикальна партія Олега Ляшка).

13 червня 2016 року в місті Чернігів спостерігачем ОПОРИ було виявивлено розміщення друкованих агітаційних матеріалів кандидата в народні депутати Єгора Фірова, які не містили відомостей про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та інформації про осіб, відповідальних за випуск. Йдеться про банери, встановлені у вигляді кубічної конструкції на вулицях міста Чернігова, зокрема поблизу центрального ринку, де й було зафіксовано порушення.

Агітаційні матеріали кандидата розміщені із порушенням ч. 7 ст. 69 Закону України “Про вибори народних депутатів України”. З приводу вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-13 офіційний спостерігач ОПОРИ звернулась до правоохоронців. Слідчо-оперативна група, що прибула на місце події впродовж 25 хвилин, зафіксувала факт порушення Закону та зареєструвала відповідну заяву спостерігача. Представники передвиборчого штабу кандидата приїхали на місце роботи слідчої групи та пояснили, що не вбачають у розміщенні такої агітації порушення та мають офіційний дозвіл на встановлення кубічних конструкцій.

Firsov baner

Firsov politsia

Слід зауважити, що представники ОПОРИ неодноразово звертались до штабу кандидата з проханням усунути порушення, однак протягом трьох днів відповідних заходів не було вжито. Натомість, представник штабу Єгора Фірсова Станіслав Зозуля наполягав на тому, що відповідна продукція не повинна містити вихідних даних, а керівник штабу Олексій Митасов у телефонній розмові напередодні запевнив спостерігачів, що ці дані містяться на звороті.

Якщо факт порушення буде доведений, винних осіб буде притягнено до адміністративної відповідальності - накладення штрафу у розмірі від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Також за заявою спостерігача правоохоронцями було зафіксовано факти ведення передвиборної агітації за кандидатів Юрія Власенка та Дмитра Блауша. Проте виборчі фонди кандидатів станом на 13 червня ще не були відкриті, а це означає, що вони не можуть витрачати кошти на агітацію.

ЦВК офіційно зареєструвала цих осіб кандидатами в депутати 10 червня. Як повідомляла ОПОРА, Юрій Власенко розпочав агітаційну кампанію ще 4 червня. 10 червня на території виборчого округу ще до моменту прийняття рішення про реєстрацію також з’явилися сіті-лайти із зображенням кандидата Дмитра Блауша та народного депутата України Олега Ляшка та гаслом “Ляшко за Блауша”.

Liashko za Blausha

Сам кандидат від Радикальної партії у коментарі ОПОРІ пояснив: “Розміщення  агітації на носіях зовнішньої реклами здійснено на підставі договорів, укладених мною, як кандидатом у народні депутати України. Умовами зазначених договорів передбачена оплата послуг у строк до 24 червня. Оплата  буде здійснено із рахунку мого виборчого фонду. Я був зареєстрований ще в п'ятницю тому договір був заключений з відстрочкою платежу до моменту відкриття виборчого фонду. Документи до банку я подав вчора.”

Нагадаємо, що зареєстровані кандидати в народні депутати мають право вести агітацію тільки за рахунок і в межах коштів виборчих фондів: Відповідно до ч. 2 ст. 45, Закону “Про вибори народних депутатів України”, партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборної агітації зобов'язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Частина 3 цієї ж статті передбачає: “Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється”. Вимоги щодо фінансування передвиборної агітації виключно за рахунок виборчих фондів кандидатів також встановлено ч. 6 та ч. 8 ст. 68 та ч. 5 ст. 69 Закону.

Водночас, станом на 13 червня в окружній виборчій комісії відсутня інформація про відкриття виборчого фонду згаданими кандидатами. Натомість, в цей же день слідчо-оперативна група зафіксувала роботу агітаційного намету з роздачею газет агітаторами за кандидата в депутати Юрія Власенка. Представник ВО “Батьківщина”, який прибув до намету заявив, що агітацію здійснює не сам кандидат, а партійна організація, однак не зміг надати інформацію про те, чи відкрито виборчий фонд і чи зареєстровано Юрія Власенка кандидатом.

ОПОРА звернулась до правоохоронців із проханням провести перевірку щодо фактів ймовірного фінансування передвиборної агітації з-поза меж виборчого фонду. За фактами порушення виборчого законодавства у міському відділенні Національної поліції зареєстровано дві заяви.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 159-1 Кримінального кодексу України, подання завідомо недостовірних відомостей у фінансовому звіті про надходження та використання коштів виборчого фонду партії, місцевої організації партії, кандидата на виборах карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

“ОПОРА неодноразово звертала увагу кандидатів та передвиборчих штабів на неприпустимість порушення виборчого законодавства в частині правил ведення передвиборної агітації та прозорості фінансування виборчої кампанії, однак належної реакції з боку кандидатів ми не спостерігаємо, тож змушені звертатись до правоохоронців для припинення порушень”, - зазначив координатор громадського спостереження в Чернігівській області.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.