В суботу, 4 червня, в місті Лохвиця Полтавської області під час проведення агітаційного заходу в підтримку потенційного кандидата Руслана Богдана, який був організований політичною партією «Батьківщина», голова окружної виборчої комісії Інна Демчук (суб’єкт подання «Батьківщина») з'явилась у футболці з гаслом та логотипом цієї ж партії. Подібні дії не припустимі для членів ОВК, оскільки використання партійної символіки на публічних заходах може розцінюватись як висловлення їх політичної позиції.

6 06 Golova OVK 151 porushue vyborche zakonodavstvo pryjmajuchy uchast v agitaciiphoto1

6 06 Golova OVK 151 porushue vyborche zakonodavstvo pryjmajuchy uchast v agitaciiphoto3 

ОПОРА зазначає, що система виборчих комісій базується на рівновіддаленості всіх членів комісій від політичних партій чи кандидатів учасників виборчого процесу. У зв’язку з чим Закон України «Про вибори народних депутатів України» в пункті 4 частини 1 статті 74 прямо забороняє членам виборчих комісії брати участь у передвиборчій агітації протягом строку їх повноважень у відповідних комісіях. Цим же законом визначено, що політична агітація – це здійснення будь якої діяльності що може спонукати голосувати за або проти партії чи кандидата, і може проявлятись у використанні символіки або логотипів політичних партій — учасників виборчого процесу.

«Дії Інни Демчук можуть розцінюватись як участь члена виборчої комісії у політичній агітації. А це вже є порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів України», - говорить координатор громадського спостереження в Полтавській області Дар’я Черкашина.

Нагадаємо, на всеукраїнському з’їзді ВО «Батьківщина», який відбувся 31 травня в Києві, було висунуто кандидатом в виборчому окрузі №151 Руслана Богдана. Однак,станом на 6 червня ЦВК ще не зареєструвала його офіцйним кандидатом.
 
 
За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина координатор громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.